Gott hopp trots tuff start

Publicerad: 2012-07-26   Uppdaterad: 2012-07-31

Det har varit tuffa tider för många nöjesparker och campingplatser i sommar. Det bistra vädret är en bidragande orsak att tillströmningen av besökare har varit trög på sina håll. En rundringning som Tidningarnas Telegrambyrå (TT) genomfört visar att flertalet nöjesparker i sommar har tappat rejält jämfört med samma tidsperiod i fjol. –    Tyvärr ligger vi...

Det har varit tuffa tider för många nöjesparker och campingplatser i sommar. Det bistra vädret är en bidragande orsak att tillströmningen av besökare har varit trög på sina håll.

En rundringning som Tidningarnas Telegrambyrå (TT) genomfört visar att flertalet nöjesparker i sommar har tappat rejält jämfört med samma tidsperiod i fjol.

–    Tyvärr ligger vi mycket efter hittills. Det har varit kallt och regnigt hela våren och att gå i en park i ösregn lockar ju inte, säger Bror Hedberg som är ekonomichef på Borås Djurpark som visar minus 13 procent i intäktsförändring jämfört med 2011.

Men det är inte bara Borås Djurpark som visar minussiffror. Frösö Zoo (-30), Skånes Djurpark (-25), Skara Sommarland (-22,5), Kolmården (-13), Nordens Ark (-12, enbart i juni), Vattenlandet i Sunne (-10) och Gröna Lund (-10, enbart i juni) har alla tappat 10 procent eller mera.

På en del håll i landet har det också varit mindre folk på campingplatserna i år än tidigare.

–    I norr har det gått väldigt bra, men det har sett sämre ut i Värmland och Blekinge, säger Lars Isacsson, vd för SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation).

Enligt en enkät som SCR utfört nämner 72 procent av medlemmarna i SCR att bokningslägret för sommaren är oförändrat eller till och med bättre än fjolåret.

Bildtext: På Liseberg kan man även ha roligt i vätan. Den populära nöjesparken i centrala Göteborg har dock tappat 7,5 procent jämfört med i fjol.

Rulla till toppen