Irriterat i Glasriket

Publicerad: 2012-07-30   Uppdaterad: 2012-08-01

En hätsk stämning har blossat upp i Glasriket sedan Kosta Outlet upplåtit sin parkeringsplats till övernattande campingresenärer. – Det är svårt att konkurrera med en gratiscamping. Helst skulle kommunen sätta upp skyltar och införa övernattningsförbud på parkeringsplatserna, säger Anja Budiischewski, föreståndare för den närbelägna Kosta Bad och Camping. Jag förlorar tio till 15 gäster per...

En hätsk stämning har blossat upp i Glasriket sedan Kosta Outlet upplåtit sin parkeringsplats till övernattande campingresenärer.

– Det är svårt att konkurrera med en gratiscamping. Helst skulle kommunen sätta upp skyltar och införa övernattningsförbud på parkeringsplatserna, säger Anja Budiischewski, föreståndare för den närbelägna Kosta Bad och Camping. Jag förlorar tio till 15 gäster per natt. Ja, de kommer till och med hit och frågar om det är här de kan bo gratis, fortsätter hon. Förr har vi alltid haft fullbelagt under högsäsongen – oavsett väder, men nu är det halvbelagt. Och ännu värre är det på Lessebo camping.
Anja Budiischewski berättar att även Lessebo Camping drivs av Folkets Hus i Kosta, och att de i dagsläget har högst fem gäster per natt jämfört med mellan tio och 20 förra året.

– Vi uppmanar på intet sätt våra gästar att övernatta på parkeringen, säger Patrick Fransson från Kosta Outlet. Tvärt om. Det är bättre för oss att de bor på en camping, med större bekvämlighet. Då stannar de längre. Och jag tror inte det hjälpt om vi kört bort de som övernattat här. Då hade de i stället valt att övernatta på något annat ställe. De verkar helt enkelt inte intresserade av campingplatser. Kanske är det så att de minskande besökssiffrorna på campingplatserna visar på ett allmänt minskat campingintresse? Eller kan det vara så att det dåliga vädret har spelat in?

    Även på Gökaskratt camping i Hovmantorp har besöksantalet varit vikande.
– Vi har haft cirka 40 procent lägre besökarantal än det normala, säger campingföreståndaren John Christensen. Under mina år som campingföreståndare har det aldrig varit så dåligt, fortsätter han. Säkert har det dåliga vädret spelat in, men jag har själv sett hur många campingresenärer väljer att övernatta gratis på parkeringen i Kosta eller på rastplatsen i Hyllsjön just utanför Hovmantorp.

– Det är fullt tillåtet att övernatta på kommunens parkeringsplatser, säger Leif Gummesson, teknisk chef i Lessebo kommun. Frågan har diskuterats fram och tillbaka, men politikerna är inte riktigt överens hur de vill ha det, fortsätter han. Än så länge tillåter alltså lagen en uppställning på en parkering i upp till ett dygn. Det är ju klart att det kan ha en viss betydelse för campingverksamheten i kommunen. Fast, säger han avslutande, Hyllsjön drivs ju av Trafikverket och faller därför helt utanför vår kommunala kontroll.

– Vi har haft rekordmånga gäster, säger Leif Rydell, ordförande i Skruvs Fiskeklubb, som driver ortens lite enklare utrustade vildmarkscamping. En ökning på minst 20 procent och till nästa säsong bygger vi ut från 30 platser till 45, fortsätter han.
– Campingen här i Skruv är både välskött och prisvärd, tycker paret Håkan Abrahamsson och sambon Eva Gunnarsson, återkommande gäster på platsen.

Vem vet, kan det vara så att många gäster tycker att campingpriserna blivit allt för dyra i förhållande till vad som erbjuds – i kombination med att dagens campingfordon många gånger har en utrustningsmässig standard som överglänser den som campingplatserna har att erbjuda? Hur som helst lät diskussionen fortsätta i såväl Lessebo kommun som på andra orter i landet som brottas med samma problem.

Rulla till toppen