Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Publicerad

Snabbast att reagera var luktsinnet. Doftkombinationen gammal lanthandel och nybakat bröd gick inte att motstå, så utan betänketid steg vi in. De få stegen förflyttade oss hundratalet år bakåt i tiden. Vi hade hittat Ölme Diversehandel i Kristinehamn.

Inne i lokalen vaknade de andra sinnena också. Ordningssinnet till exempel, som fick akuta mindervärdeskomplex. Flaskor och burkar stod ordnade i rader på hyllorna, sorterade efter innehåll, storlek och form. Sortimentet är gigantiskt, och vid varje nytt varv i lokalen hittade vi varor vi inte upptäckte vid förra vändan.
När förra seklet var ungt fanns det gott om lanthandlar i Dalsland. Med tiden växte det upp nya försäljningsställen, kunderna drogs dit, och kundunderlaget blev för litet på de små orterna. Lanthandlarna fick läggas ner. Men kvarvarande varulager togs om hand, och det är dessa varor som fått ny hyllplats i Ölme Diversehandel. Alltså finns det äkta kakao i kakaoförpackningarna, tvättmedel i tvättmedelspaketen och så vidare. Det förklarar att dofterna är så levande, något som annars kan vara rent omöjligt att förmedla till eftervärlden.
När ögonen vandrat runt väggarna några varv böjer vi nacken bakåt, och finner att taket är som en lanthandel till. Där samsas ullkardor med mjölkhinkar, köksredskap med nattkärl. Där hittar vi skridskoskenor man fick skruva fast på pjäxorna och sedan surra hela härligheten med remmar om foten. Som 40-talist har jag egna minnen av den här modellen, de var bedrövliga att åka med. Så fort man satte skridskospetsen i isen för att ta fart, ramlade skridskon av. Å andra sidan lockade det snabbt till sig gulliga pojkar med fjuniga hakor, pojkar som var kvicka med att visa sig på styva linan. Med sina mycket starkare nypor kunde de dra fast skruven jättehårt, och fick vederbörlig beundran för det.
 
- Den här måste du titta på, hör jag en mansröst säga.
Kjell Ljung står bakom disken, och han lägger fram en stor och tjock noteringsbok.
- Den här är 100 år gammal. Här kan du se vilka varor folk köpte på den tiden, och vad de kostade.
Med sirliga bokstäver och siffror i strama kolumner står det skrivet på grammet vilka inköp som gjordes, av vem, och på öret vad man blivit skyldig. Sida upp och sida ner kan vi följa kommersen.
Att folket handlade "på bok" var vanligt. Betala fick de göra när de fick lön, vilket kunde variera i tid. Alltså var det många som stod i skuld till handlar´n, om inte för jämnan så i varje fall under långa tider. För många var det kärvt att bli kvitt skulden, det fanns ju så många munnar att mätta och så många hål för riksdalerna att fylla. Karlarna kunde ibland få betala av skulden med arbete, som att hugga ved eller uträtta något annat som dagsverken. Ensamstående kvinnor, änkor med barn att försörja exempelvis, hamnade lätt i beroendeställning. De hade ingen annan utväg än att gå till handlar´n för att skaffa livets nödtorft till sig och sina barn. Men istället för dagsverken kunde det bli nattverken för deras del, för att reglera skulden.

Kjell Ljung är vår ciceron, och hans berättarglädje ger människorna liv. Hans målande beskrivning av den tidens livsstil, där han sätter in diversehandeln i sitt sammanhang, får oss att mentalt åka tillbaka något hundratal år i tiden.
Med annan inlevelse tack vare nya insikter låter vi blickarna vandra hyllorna runt på nytt. Vi tar bilderna med oss på näthinnan, och en upplevelse rikare går vi vidare.

Lite att köpa
De flesta varorna är inte till salu, men lite finns att köpa. Linnevaror, vadmalskläder, presentartiklar och karameller i strut, som exempel.

Färsk fika
Kaféet, inrymt i samma byggnad, sköts av Kristina Ljung. Kaféet är inrett med möbler i gustaviansk- och nyrokokostil, och här serveras alltid nybryggt kaffe och nybakat bröd, får vi höra.
- Fattas bara annat, säger Kristina Ljung.

Plats för övernattning
SP48, Kristinehamn Gästhamn. Endast husbil.
Därifrån är det cirka 500 meter till diversehandeln, promenad- eller cykelväg. Några hundra meter ytterligare, så är man i centrala Kristinehamn.

S50, Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, 3 km från centrum i Kristinehamn.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Familjeföretag hyr ut

  Familjeföretag hyr ut

  Lödde Husvagnar i Löddeköpinge har över 30 års erfarenhet av branschen. Successivt har familjeföretaget vuxit och nu tar de även steget in i uthyrning av husbil och det via konceptet Rent and Travel.

  Nyheter Redaktionen, 2020-08-03 08:06

 • Husbilskampen involverar fler

  Husbilskampen involverar fler

  Husbilskampen – opinionskampanjen som HRF driver i nära samarbete med SCR Svensk Camping och Caravan Club rullar vidare och det med ett bredare omtag.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-31 08:59

 • Stora Nolia ställer in

  Stora Nolia ställer in

  Enligt Nolia AB:s vd har det kämpats in i det sista för att kunna genomföra årets mässa Stora Nolia i Piteå. Till slut gick det inte längre.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-30 08:53

 • Caravan Salon senareläggs

  Caravan Salon senareläggs

  Världens största mässa för mobil fritid, Caravan Salon i Düsseldorf, kommer att flyttas fram på grund av pågående coronapandemi. Men det handlar bara om ett par dagar.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-29 07:32

 • Hymer Group avstår årets mässor

  Hymer Group avstår årets mässor

  Vecka 19 sände Erwin Hymer Group ut ett pressmeddelande som förkunnar att de hoppar av all mässverksamhet för 2020.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-28 07:49

 • Rätt försäkrad vid uthyrning/hyra?

  Rätt försäkrad vid uthyrning/hyra?

  Intresset för att resa med husbil är större än någonsin och då är det är viktigt att vara rätt försäkrad. Försäkringarna ger bra skydd men det finns det en del luckor att se upp med. Konsumenternas Försäkringsbyrå ger råd om vad man bör tänka på.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-27 08:37

 • Podd för motorälskare

  Podd för motorälskare

  I början av mars lanserade P4 en ny poddserie – Bil i P4. Det är serien för alla som älskar gamla bilar, ombyggda bilar, snabba bilar, ovanliga bilar eller bilar som bara stått orörda i ett garage i 45 år.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-03 07:40

 • Företag väljer camping

  Företag väljer camping

  I dessa coronatider är det tufft för hotellbranschen, men för landets ledande campingkedja First Camp har det visat sig att många företag söker sig till campingarnas företagsboenden.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-02 08:27

 • Uthyrning hos Nordic Center

  Uthyrning hos Nordic Center

  Intresset för camping har ökat de senaste åren, likaså möjligheten att hyra ett semesterfordon. Därför breddar Nordic Center i Lindome verksamheten genom att ansluta sig till konceptet Rent and Travel.

  Nyheter Redaktionen, 2020-07-01 07:18

 • Camping-TV-serie gör comeback

  Camping-TV-serie gör comeback

  Böda Camping är en dokumentärsåpa som sändes i omgångar mellan 1 november 2010 och 23 oktober 2014. Nu kommer tv-serien tillbaka.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-30 08:12

 • EuroTents blir Wera

  EuroTents blir Wera

  Tillhör ni dem som undrar vart förtältstillverkaren Eurotents och deras produktsortiment har tagit vägen? Ni kan vara lugna, produkterna finns kvar fast med ett annat namn.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-29 07:07

 • Kareby Bil flirtar med husbilsfantaster

  Kareby Bil flirtar med husbilsfantaster

  Svenskarnas ökade intresse för camping har gjort att Kareby Bil i Kungälv utökar sin verksamhet. Nu blir bolaget återförsäljare av Knaus husbilar och en del av uthyrningskonceptet Rent and Travel.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-26 08:01

 • Skattekampen rullar vidare

  Skattekampen rullar vidare

  Med varsamhet och respekt inför pandemin rullar husbilssäsongen 2020 igång så smått. En säsong som kommer att präglas av semester på hemmaplan.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-25 07:56

 • Svea Husbilar expanderar

  Svea Husbilar expanderar

  Svea Husbilar är inne i en expansiv fas och öppnar nu sin tredje anläggning. Satsningen gör det möjligt för koncernen att utöka och nischa sig. De nya lokalerna i Kinna blir en renodlad husbilsanläggning.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-24 07:49

 • Säsongsstart 2020: ”Ny kategori campare”

  Säsongsstart 2020: ”Ny kategori campare”

  Den första stora camping-helgen har nyligen avverkats – påsken. Ska vi summera hur det såg ut på landets campingplatser blir det en salig blandning.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-23 07:42

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842