Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Publicerad

Snabbast att reagera var luktsinnet. Doftkombinationen gammal lanthandel och nybakat bröd gick inte att motstå, så utan betänketid steg vi in. De få stegen förflyttade oss hundratalet år bakåt i tiden. Vi hade hittat Ölme Diversehandel i Kristinehamn.

Inne i lokalen vaknade de andra sinnena också. Ordningssinnet till exempel, som fick akuta mindervärdeskomplex. Flaskor och burkar stod ordnade i rader på hyllorna, sorterade efter innehåll, storlek och form. Sortimentet är gigantiskt, och vid varje nytt varv i lokalen hittade vi varor vi inte upptäckte vid förra vändan.
När förra seklet var ungt fanns det gott om lanthandlar i Dalsland. Med tiden växte det upp nya försäljningsställen, kunderna drogs dit, och kundunderlaget blev för litet på de små orterna. Lanthandlarna fick läggas ner. Men kvarvarande varulager togs om hand, och det är dessa varor som fått ny hyllplats i Ölme Diversehandel. Alltså finns det äkta kakao i kakaoförpackningarna, tvättmedel i tvättmedelspaketen och så vidare. Det förklarar att dofterna är så levande, något som annars kan vara rent omöjligt att förmedla till eftervärlden.
När ögonen vandrat runt väggarna några varv böjer vi nacken bakåt, och finner att taket är som en lanthandel till. Där samsas ullkardor med mjölkhinkar, köksredskap med nattkärl. Där hittar vi skridskoskenor man fick skruva fast på pjäxorna och sedan surra hela härligheten med remmar om foten. Som 40-talist har jag egna minnen av den här modellen, de var bedrövliga att åka med. Så fort man satte skridskospetsen i isen för att ta fart, ramlade skridskon av. Å andra sidan lockade det snabbt till sig gulliga pojkar med fjuniga hakor, pojkar som var kvicka med att visa sig på styva linan. Med sina mycket starkare nypor kunde de dra fast skruven jättehårt, och fick vederbörlig beundran för det.
 
- Den här måste du titta på, hör jag en mansröst säga.
Kjell Ljung står bakom disken, och han lägger fram en stor och tjock noteringsbok.
- Den här är 100 år gammal. Här kan du se vilka varor folk köpte på den tiden, och vad de kostade.
Med sirliga bokstäver och siffror i strama kolumner står det skrivet på grammet vilka inköp som gjordes, av vem, och på öret vad man blivit skyldig. Sida upp och sida ner kan vi följa kommersen.
Att folket handlade "på bok" var vanligt. Betala fick de göra när de fick lön, vilket kunde variera i tid. Alltså var det många som stod i skuld till handlar´n, om inte för jämnan så i varje fall under långa tider. För många var det kärvt att bli kvitt skulden, det fanns ju så många munnar att mätta och så många hål för riksdalerna att fylla. Karlarna kunde ibland få betala av skulden med arbete, som att hugga ved eller uträtta något annat som dagsverken. Ensamstående kvinnor, änkor med barn att försörja exempelvis, hamnade lätt i beroendeställning. De hade ingen annan utväg än att gå till handlar´n för att skaffa livets nödtorft till sig och sina barn. Men istället för dagsverken kunde det bli nattverken för deras del, för att reglera skulden.

Kjell Ljung är vår ciceron, och hans berättarglädje ger människorna liv. Hans målande beskrivning av den tidens livsstil, där han sätter in diversehandeln i sitt sammanhang, får oss att mentalt åka tillbaka något hundratal år i tiden.
Med annan inlevelse tack vare nya insikter låter vi blickarna vandra hyllorna runt på nytt. Vi tar bilderna med oss på näthinnan, och en upplevelse rikare går vi vidare.

Lite att köpa
De flesta varorna är inte till salu, men lite finns att köpa. Linnevaror, vadmalskläder, presentartiklar och karameller i strut, som exempel.

Färsk fika
Kaféet, inrymt i samma byggnad, sköts av Kristina Ljung. Kaféet är inrett med möbler i gustaviansk- och nyrokokostil, och här serveras alltid nybryggt kaffe och nybakat bröd, får vi höra.
- Fattas bara annat, säger Kristina Ljung.

Plats för övernattning
SP48, Kristinehamn Gästhamn. Endast husbil.
Därifrån är det cirka 500 meter till diversehandeln, promenad- eller cykelväg. Några hundra meter ytterligare, så är man i centrala Kristinehamn.

S50, Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, 3 km från centrum i Kristinehamn.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Aguti till Alko

  Aguti är specialiserade på tillverkning av säten till specialfordon, däribland fritidsfordon. Nu blir de en del av investmentbolaget DexKo Inc, som är moderbolaget för Alko.

  Nyheter Redaktionen, 2020-01-03 09:10

 • Sensationell upptäckt vid Daftö

  Sensationell upptäckt vid Daftö

  Historiens vingslag känns tydligare än någonsin på campingplatsen Daftö Resort. Marinarkeologer har hittat vrakdelar från vad som troligen är ett av Karl XII:s krigsskepp.

  Nyheter Redaktionen, 2020-01-02 09:06

 • Håll koll på fordonet

  Håll koll på fordonet

  SweTrack har sedan starten 2013 arbetat med att göra GPS-spårningstekniken enklare och mer fördelaktig för vanliga konsumenter. Nu ingår de i ett samarbete med husvagns- och husbilsintresseföreningen Caravan Club of Sweden.

  Nyheter Redaktionen, 2019-12-30 09:02

 • Truma – en hyllning till presidenten

  Truma – en hyllning till presidenten

  Usel strömförsörjning efter andra världskriget gjorde det svårt för språkläraren Philip Kreiss att hålla kurser om kvällarna. Då fick han en idé som slutligen mynnade ut i Truma – som nu fyller 70.

  Nyheter Redaktionen, 2019-12-27 08:57

 • Vagn med med

  Vagn med med

  Med den här vagnen kan du koppla snöskotern som dragfordon.

  Nyheter Redaktionen, 2019-12-23 08:50

 • Italienska instegsplåtisar från Rimor

  Italienska instegsplåtisar från Rimor

  Horus – så heter den nya duon plåtisar från instegsmärket Rimor. Båda två kostar en bra bit under 600 000 kronor i originalutförande.

  Nyheter Redaktionen, 2019-12-20 06:54

 • Ny charmig duo från Malibu

  Ny charmig duo från Malibu

  Malibu må vara Carthagos instegsbilar, men att de är instegfordon i ordets rätta bemärkelse märks föga på den nya duon plåtisar – Van Charming Coupé.

  Nyheter Redaktionen, 2019-12-19 07:15

 • Iridium laddar om

  Iridium laddar om

  Tidigare i år presenterade det tyska husbilsmärket Iridium sin första eldrivna husbil. Nu kommer generation två med ett uppgraderat batteripaket som ger 30 procent längre räckvidd.

  Nyheter Redaktionen, 2019-11-29 08:21

 • Volvo XC40 – årets dragbil

  Volvo XC40 – årets dragbil

  Den brittiska branschorganisationen Caravan and Motorhome Club har i sitt årliga test utsett Volvo XC40 som årets dragbil.

  Nyheter Redaktionen, 2019-11-28 08:16

 • Nytt avtal mellan Elmia och HRF

  Nytt avtal mellan Elmia och HRF

  Elmia och Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har tecknat ett nytt flerårigt avtal om Elmia Husvagn Husbil. Avtalet innebär att parterna tillsammans fortsätter att utveckla Nordens största mässa för det mobila livet.

  Nyheter Redaktionen, 2019-11-27 08:11

 • Inga besked om skattechocken på husbilar: ”Det blir brutalt”

  Inga besked om skattechocken på husbilar: ”Det blir brutalt”

  Höjs med 300 procent – fortfarande tyst från regeringen.

  Nyheter Erik Söderholm, 2019-11-26 14:14

 • Stark campingsäsong

  Stark campingsäsong

  Sveriges campingplatser har haft ytterligare en mycket stark säsong. Det visar den årliga undersökning som branschorganisationen SCR Svensk Camping genomför bland sina medlemmar. I undersökningen uppger 81 procent att de haft en lika bra eller bättre beläggning jämfört med 2018.

  Nyheter Redaktionen, 2019-11-26 09:05

 • Styr tekniken med rösten

  Styr tekniken med rösten

  Sitt i soffan i din husvagn eller husbil och styr värmesystemet med rösten. Låter det för otroligt för att vara sant? Vi kan avslöja att systemet Alde Voice Control redan finns.

  Nyheter Redaktionen, 2019-11-25 07:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842