Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Ölme Diversehandel: Med doft från en svunnen tid

Publicerad

Snabbast att reagera var luktsinnet. Doftkombinationen gammal lanthandel och nybakat bröd gick inte att motstå, så utan betänketid steg vi in. De få stegen förflyttade oss hundratalet år bakåt i tiden. Vi hade hittat Ölme Diversehandel i Kristinehamn.

Inne i lokalen vaknade de andra sinnena också. Ordningssinnet till exempel, som fick akuta mindervärdeskomplex. Flaskor och burkar stod ordnade i rader på hyllorna, sorterade efter innehåll, storlek och form. Sortimentet är gigantiskt, och vid varje nytt varv i lokalen hittade vi varor vi inte upptäckte vid förra vändan.
När förra seklet var ungt fanns det gott om lanthandlar i Dalsland. Med tiden växte det upp nya försäljningsställen, kunderna drogs dit, och kundunderlaget blev för litet på de små orterna. Lanthandlarna fick läggas ner. Men kvarvarande varulager togs om hand, och det är dessa varor som fått ny hyllplats i Ölme Diversehandel. Alltså finns det äkta kakao i kakaoförpackningarna, tvättmedel i tvättmedelspaketen och så vidare. Det förklarar att dofterna är så levande, något som annars kan vara rent omöjligt att förmedla till eftervärlden.
När ögonen vandrat runt väggarna några varv böjer vi nacken bakåt, och finner att taket är som en lanthandel till. Där samsas ullkardor med mjölkhinkar, köksredskap med nattkärl. Där hittar vi skridskoskenor man fick skruva fast på pjäxorna och sedan surra hela härligheten med remmar om foten. Som 40-talist har jag egna minnen av den här modellen, de var bedrövliga att åka med. Så fort man satte skridskospetsen i isen för att ta fart, ramlade skridskon av. Å andra sidan lockade det snabbt till sig gulliga pojkar med fjuniga hakor, pojkar som var kvicka med att visa sig på styva linan. Med sina mycket starkare nypor kunde de dra fast skruven jättehårt, och fick vederbörlig beundran för det.
 
- Den här måste du titta på, hör jag en mansröst säga.
Kjell Ljung står bakom disken, och han lägger fram en stor och tjock noteringsbok.
- Den här är 100 år gammal. Här kan du se vilka varor folk köpte på den tiden, och vad de kostade.
Med sirliga bokstäver och siffror i strama kolumner står det skrivet på grammet vilka inköp som gjordes, av vem, och på öret vad man blivit skyldig. Sida upp och sida ner kan vi följa kommersen.
Att folket handlade "på bok" var vanligt. Betala fick de göra när de fick lön, vilket kunde variera i tid. Alltså var det många som stod i skuld till handlar´n, om inte för jämnan så i varje fall under långa tider. För många var det kärvt att bli kvitt skulden, det fanns ju så många munnar att mätta och så många hål för riksdalerna att fylla. Karlarna kunde ibland få betala av skulden med arbete, som att hugga ved eller uträtta något annat som dagsverken. Ensamstående kvinnor, änkor med barn att försörja exempelvis, hamnade lätt i beroendeställning. De hade ingen annan utväg än att gå till handlar´n för att skaffa livets nödtorft till sig och sina barn. Men istället för dagsverken kunde det bli nattverken för deras del, för att reglera skulden.

Kjell Ljung är vår ciceron, och hans berättarglädje ger människorna liv. Hans målande beskrivning av den tidens livsstil, där han sätter in diversehandeln i sitt sammanhang, får oss att mentalt åka tillbaka något hundratal år i tiden.
Med annan inlevelse tack vare nya insikter låter vi blickarna vandra hyllorna runt på nytt. Vi tar bilderna med oss på näthinnan, och en upplevelse rikare går vi vidare.

Lite att köpa
De flesta varorna är inte till salu, men lite finns att köpa. Linnevaror, vadmalskläder, presentartiklar och karameller i strut, som exempel.

Färsk fika
Kaféet, inrymt i samma byggnad, sköts av Kristina Ljung. Kaféet är inrett med möbler i gustaviansk- och nyrokokostil, och här serveras alltid nybryggt kaffe och nybakat bröd, får vi höra.
- Fattas bara annat, säger Kristina Ljung.

Plats för övernattning
SP48, Kristinehamn Gästhamn. Endast husbil.
Därifrån är det cirka 500 meter till diversehandeln, promenad- eller cykelväg. Några hundra meter ytterligare, så är man i centrala Kristinehamn.

S50, Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, 3 km från centrum i Kristinehamn.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Eldriven med takterrass

  Eldriven med takterrass

  Vad sägs om en eldriven konceptbil med takterrass? Den finns nämligen redan med namnet Hippie Caviar Hotel, och är byggd på en bas från Renault Trafic.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-10 07:19

 • Joa Camp – nytt instegsmärke

  Joa Camp – nytt instegsmärke

  Den franska koncernen Groupe Pilote har tagit fram ett nytt instegsmärke. Fokus ligger på att attrahera den unga, nytillkomna målgruppen som inte vill lägga alla sina besparingar på ett fritidsfordon.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-09 08:12

 • Tumbo tredubblar verkstaden

  Tumbo tredubblar verkstaden

  Tumbo Husvagnar & Husbilar fortsätter sin framgångssaga med ytterligare expandering. Senast i raden av nybyggen är verkstadsdelen.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-08 07:04

 • Husvagnscenter flyttar inomhus

  Husvagnscenter flyttar inomhus

  2 000 kvadratmeter inomhus. Det är vad som gäller i framtiden för Husvagnscenter i Valbo.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-05 07:59

 • Ett one-night-stand ger friare camping

  Ett one-night-stand ger friare camping

  Det ser kanske en smula märkligt ut, men så heter faktiskt systemet som ger en självförsörjande natt och som kan beställas till husvagnar inom Weinsberg CaraCito, Knaus Südwind och Knaus Sport.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-04 07:20

 • Succé för digital leveransvisning

  Succé för digital leveransvisning

  I oktober i fjol började Vincents Husbil & Husvagn i Varberg att skicka med filmer – med genomgång av fritidsfordonet – i samband med leveranserna. Något som de är ensamma om på marknaden.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-03 07:14

 • Stor ska bli störst

  Stor ska bli störst

  Efter lite drygt 50 år i husvagnsbranschen går en epok i graven – och en ny storhetstid väntar. Henrikssons Husvagnar sadlar om och satsar nu helhjärtat på campingtillbehör.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-02 07:30

 • Nu kommer Compact 3030

  Nu kommer Compact 3030

  För åtta år sedan lanserades Alde Compact 3020 som snabbt gjorde succé. Det är Aldes mest sålda värmepanna genom tiderna. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre.

  Nyheter Redaktionen, 2021-11-01 07:26

 • Stockholmsmässa gör comeback!

  Stockholmsmässa gör comeback!

  Husbil Stockholm – Frihet på hjul, kommer tillbaka 2022. Platsen är naturligtvis Kistamässan, strax norr om huvudstaden, och datum för arrangemanget är 18–20 mars.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 13:04

 • Hitta rätt försäkring

  Hitta rätt försäkring

  Drygt 100 000 personer i Sverige äger en husbil. Semester i campingfordon lockar allt fler, inte minst under pandemin. Nu presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå en ny oberoende jämförelse av försäkringar för husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 06:25

 • Lyxig husbilskonfigurator

  Lyxig husbilskonfigurator

  Alla de som är intresserade av lyxbilsmärket Niesmann+Bischoff har nu tillgång till hela fabrikens utbud tack vare en ny online-konfigurator som även finns på svenska.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-08 06:51

 • Mc-handlare satsar på husbilar

  Mc-handlare satsar på husbilar

  Bikeman i Helsingborg är sedan tidigt 1990-tal en välkänd motorcykelbutik och Sveriges största handlare för välkända Harley-Davidson. Nu tar de klivet in i fritidssektorn via en storsatsning på husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-07 06:46

 • Campingaffär på webben

  Campingaffär på webben

  Nordic Center i Lindome (Göteborg) är för många känt som företaget som har varit Sverigebäst på att sälja Weinsberg. Nu satsar de även hårt på webben via campingaffaren.se.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-06 06:40

 • Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Har du ett campingfordon som har en spis från Dometic (som är nyare än oktober 2020) bör du kolla upp detta meddelande illa kvickt.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 14:04

 • Matdagar som roadtrip

  Matdagar som roadtrip

  Världen är inte som den brukar och det är inte Falkenbergs Matdagar heller.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 06:35

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206