Caravan Salon: Många fordon och mycket folk

Publicerad: 2012-08-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Andra dagen på Caravan Salon i Düsseldorf träffade vi svenska och franska representanter för husbilsmärket Pilote. Vi såg också närmare på två husbilar från två små specialbyggare, Knobloch och Westfalia. Pilote visar en ny serie, Le Voyageur, som är top of the line i märkets omfattande modellflora. Här finns allt man förväntar sig i lyxklassen...

Andra dagen på Caravan Salon i Düsseldorf träffade vi svenska och franska representanter för husbilsmärket Pilote. Vi såg också närmare på två husbilar från två små specialbyggare, Knobloch och Westfalia.

Pilote visar en ny serie, Le Voyageur, som är top of the line i märkets omfattande modellflora. Här finns allt man förväntar sig i lyxklassen som dubbelgolv, separat dusch och toalett, avancerat belysningssystem, detaljer som elektriskt nedsänkbar kaffebryggare och mycket annat. Utrustningsnivån och den nya byggtekniken med stålreglar i karossen gör att bilen prismässigt hamnar i nivå med Carthago och andra premiummärken.

Westfalia Club Joker är en klassisk ”folkabuss med campinginredning” här skrudad i den senaste karossen från VW. På extremt liten yta har Westfalia lyckat med konststycket att skohorna in sovplats för fyra, vinkelkök och toalett med dusch.

Knobloch är inte sämre de, i en sex meter lång Fiat Ducato finns en dubbelsäng, längsmonterad med plats över för garderob och förvaring bredvid och under. Även här finns tvättrum med dusch och ett hyggligt kök. Här använder man ett ovanligt grepp för att få till det, en dörr i dörren. Genom att montera köksbänken allra längst fram, bakom passagerarstolen så skapas plats för en längsmonterad säng. Som synes på bilden behöver man inte öppna hela den stora skjutdörren vilket ger möjlighet för denna ovanliga planlösning i en så kort kompakt husbil.

De två tyska husbilsbyggarna har bägge en modell som heter Amundsen, men Westfalia var först så Knobloch får helt enkelt ändra namn. Vilket namnet blir är inte känt i skrivande stund men bägge bilarna känns spännande och definitivt värda uppmärksamhet.

Vare sig Knobloch 600 LB eller Westfalia Club Joker kommer till Sverige.

Caravan Salon: Många fordon och mycket folk
Interiören i nya leVoyageur.
Caravan Salon: Många fordon och mycket folk
Nya Club Joker från Westfalia har tydligt släktskap med den större James Cook.
Caravan Salon: Många fordon och mycket folk
En dörr i dörren leder in till nya planlösningar.
Rulla till toppen