Subaru får högsta säkerhetsbetyg

Publicerad: 2012-09-11   Uppdaterad: 2012-09-12

Amerikanska IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) gör regelbundet krocktester på nya bilmodeller. Betygen är Good, Acceptable, Marginal och Poor. Subaru är den enda biltillverkare som fått samtliga modeller korade till Top Safety Pick av IIHS. – För tredje året i rad är Subaru den enda tillverkare som presterat tillräckligt för att erhålla utmärkelsen ”Top Safety...

Amerikanska IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) gör regelbundet krocktester på nya bilmodeller. Betygen är Good, Acceptable, Marginal och Poor. Subaru är den enda biltillverkare som fått samtliga modeller korade till Top Safety Pick av IIHS.

– För tredje året i rad är Subaru den enda tillverkare som presterat tillräckligt för att erhålla utmärkelsen ”Top Safety Pick” för samtliga modeller de bygger. Det är svårt att nå de resultat som krävs och vi lovordar Subaru för att de prioriterar hög säkerhet, säger Adrian Lund, vd för IIHS.

Subaru BRZ är med detta testresultat nominerad till Top Safety Pick 2013. Det är en lista med en bilmodell i varje fordonsklass som utsetts till bästa säkerhetval. Den kompletta listan på alla årets pristagare presenteras senare i år.

De Top Safety Pick-kriterier bilarna måste klara på godkänd nivå för att bli nominerade är fyra. En offsetkrock framifrån där drygt halva fronten träffar barriären. Man analyserar hur väl bilen skyddar de åkande. IHHS har också ett test som heter side test som utvärderar hur väl de åkande skyddas när bilen blir påkörd i sidan av en suv eller av en pick up. Rundslagningstestet visar hur bilen klarar en rundslagning, hur mycket eller lite krockvåld de åkande i bilen utsätts för. Rear test slutligen visar hur de åkande skyddas vid en krock bakifrån, whiplashskador är allvarliga och har på senare år fått alltmer uppmärksamhet.

Om man monterar på en dragkrok på bilen drar man på B-kort cirka 1 350 kilo. Subaru BRZ är inte en särdeles vanlig dragbil men definitivt en av de tuffare.

Rulla till toppen