De svåra översvämningarna drabbade turistnäringen

Publicerad: 2012-10-01   Uppdaterad: 2012-10-02

I Mariannelund med Katthult och Bullerbyn i sin närhet, gav sommarens översvämningar en skiftad påverkan på turistnäringen.  Det var i början av juli, som 140 millimeter regn öste ner över Mariannelund och ställde stora delar av samhället under meterdjupt vatten. Översvämningskatastrofen i Emil i Lönnebergas och Bullerbybarnens hembygder blev en stort uppslagen nyhet i både...

I Mariannelund med Katthult och Bullerbyn i sin närhet, gav sommarens översvämningar en skiftad påverkan på turistnäringen.

 Det var i början av juli, som 140 millimeter regn öste ner över Mariannelund och ställde stora delar av samhället under meterdjupt vatten.

Översvämningskatastrofen i Emil i Lönnebergas och Bullerbybarnens hembygder blev en stort uppslagen nyhet i både svenska och utländska medier.

– Turister som skulle hit till Astrid Lindgrens hembygder ringde och undrade om hela trakten var översvämmad.

– Vi försökte förklara att vattnet sjönk undan efter något dygn, men det var ändå många som inte vågade sig hit, säger  Joukje de Vries på Kullagårdens vandrarhem i Mariannelund, som under den regniga sommaren i övrigt hade gott om gäster som ville bo inomhus.

Även vid Spilhammars Camping minskade antalet gäster i samband med översvämningen.

– Det stod mycket vatten på flera ställen på campingen, men det kom aldrig in vatten i någon byggnad hos oss. Men vi märkte att många turister ändrade sina resrutter för att undvika den i media överdrivna katastrofen här i Mariannelund, säger campingägaren Johan Durkstra.

Däremot gav den regniga sommaren besöksrekord vid det anrika Mariannelunds Karamellkokeri med runt tusen besökare per dag bortsett från veckan efter översvämningen, då det var helt tomt med besökare runt karamelldiskarna.

Text: Jorry Streipel

Bild: Campingägaren Johan Durkstra kan blicka tillbaka på en sommar som präglades av våldsamt regnväder.

Foto: Jorry Streipel

Rulla till toppen