Ny EU-märkning av däck

Publicerad: 2012-11-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Enligt en ny EU-förordning ska alla nya däck för personbilar och lätta lastbilar säljas med information om våtgrepp, rullbarhet och bullernivå. Dessa tre egenskaper, som enligt EU-förordningen skall vara angivna på en etikett, ska underlätta för konsumenterna att välja däck med bra väggrepp på våt väg, med lågt buller och lågt rullmotstånd. – Tanken med...

Enligt en ny EU-förordning ska alla nya däck för personbilar och lätta lastbilar säljas med information om våtgrepp, rullbarhet och bullernivå.

Dessa tre egenskaper, som enligt EU-förordningen skall vara angivna på en etikett, ska underlätta för konsumenterna att välja däck med bra väggrepp på våt väg, med lågt buller och lågt rullmotstånd.
– Tanken med den nya däckmärkningen är att minska vårt beroende av fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen i våra transporter. Märkningen kommer att ge dubbel nytta genom att den enskilde konsumenten får bättre information om däckets egenskaper, och genom att däcktillverkare får en ny morot för att utveckla effektiva produkter med bra väggrepp i vått underlag, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Det nämns dock ingenting i förordningen om däckens egenskaper på snö och is, vilket gör att däckmärkningen har kritiserats redan innan den vunnit laga kraft. Däckbranschen råder därför konsumenter att fördjupa sina kunskaper om vinterdäck via exempelvis tidningstester och genom att prata med däckfirmorna om sina behov och körvanor.
Den nya märkningen gäller från och med den 1 november i år och kan jämföras med den miljömärkning som sedan några år finns för till exempel kylskåp. Skalan går från A till G där A är bäst och G är sämst.

Ny EU-märkning av däck
Rulla till toppen