Göteborgs Remfabrik blir Årets industriminne

Publicerad: 2012-11-21   Uppdaterad: 2012-11-22

Remfabriken i centrala Göteborg har utsetts till Årets industriminne. Fabriken slogs igen 1977 och har sedan dess i stort sett stått orörd.   Svenska Industriminnesföreningen har i år utsett Göteborgs Remfabrik att till Årets industriminne. Fabriken, som är över hundra år gammal, ligger i stadsdelen Gårda i centrala Göteborg och upphörde med all verksamhet 1977....

Remfabriken i centrala Göteborg har utsetts till Årets industriminne. Fabriken slogs igen 1977 och har sedan dess i stort sett stått orörd.

  Svenska Industriminnesföreningen har i år utsett Göteborgs Remfabrik att till Årets industriminne. Fabriken, som är över hundra år gammal, ligger i stadsdelen Gårda i centrala Göteborg och upphörde med all verksamhet 1977. Då stängdes alla maskiner av och både byggnad och inredning lämnades kvar och har sedan dess bevarats. Numera är det ett arbetslivsmuseum som drivs av Föreningen Göteborgs Remfabrik, och som varje vecka arrangerar visningar där några av de gamla maskinerna demonstreras.

Svenska Industriminnesföreningen har sedan 1995 varje år uppmärksammat en särskilt värdefull industrihistorisk miljö, och utmärkelsen har tidigare delats ut till bland annat Repslageriet i Älvängen, Forsviks bruk och radiostationen i Grimeton.

Rulla till toppen