Montera vinterdäcken rätt

Publicerad: 2012-11-28   Uppdaterad: 2012-11-29

Vintern är redan här, men långt ifrån alla har vinterdäcken på, och många sätter däcken på fel axel. Från och med lördagen den 1 december är det lag på vinterdäck. Monterar du dem själv är det viktigt att du gör rätt. Svensk bilprovning har gjort en undersökning om bilisternas kunskaper om vinterdäck.  Undersökningen som besvarades...

Vintern är redan här, men långt ifrån alla har vinterdäcken på, och många sätter däcken på fel axel. Från och med lördagen den 1 december är det lag på vinterdäck. Monterar du dem själv är det viktigt att du gör rätt.

Svensk bilprovning har gjort en undersökning om bilisternas kunskaper om vinterdäck.  Undersökningen som besvarades av 1 818 personer visar att så många som var tredje bilist inte vet att de bästa däcken, de med mest mönsterdjup, skall sitta bak.  Det gäller fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar. Skälet till det är att man annars riskerar att få sladd som kan resultera i en allvarlig olycka.

Om man med de sämsta däcken bak kör i en hal kurva riskerar man att bilen sladdar ut med bakvagnen. I värsta fall orsakar detta en sammanstötning eller dikeskörning. Fenomenet uppstår eftersom de styrande däcken, framdäcken, i detta fall greppar bättre och drar in bilen i kurvan, bakdäcken har inte lika bra friktion och grepp och sladden är ett faktum. Med rätt montering kommer bilen i samma fart i samma kurva möjligen att understyra, det vill säga plöja utåt i kurvans tangentriktning. Då har man möjlighet att bromsa och sänka farten. Skulle man trots allt fara av vägen blir konsekvenserna inte lika farliga för bilens förare och passagerare, då bilens säkerhetssystem är byggt för att ta upp krockvåld framifrån. Skyddet om man skulle krocka med sidan först är inte alls lika bra.

Det är också viktigt att kontrollera däckens rullriktning. Många däck skall rulla åt ett visst håll, då mönstret är byggt för det. På denna typ av däck finns en pil på däckets sida som anger rullriktning. Se efter att de kommer rätt och kör försiktigt på dina välpumpade vinterdäck som skall ha minst fem millimeters mönsterdjup och inte vara äldre än sex år.

Rulla till toppen