Nya husbilsmärken på Kistamässan

Publicerad: 2013-02-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Årets Caravan Stockholm i Kista har nyligen avslutats med i stort sett samma besökssiffror som i fjol (8500). Antalet utställare däremot var färre då flera stora märken valde att ha event i egna försäljningslokaler. Flertalet besökare på Caravan Stockholm frågade efter Hymer, Solifer, Bürstner, Polar och en del andra märken som inte var på plats....

Årets Caravan Stockholm i Kista har nyligen avslutats med i stort sett samma besökssiffror som i fjol (8500). Antalet utställare däremot var färre då flera stora märken valde att ha event i egna försäljningslokaler.

Flertalet besökare på Caravan Stockholm frågade efter Hymer, Solifer, Bürstner, Polar och en del andra märken som inte var på plats. I deras frånvaro kunde nya märken ställa ut och dra till sig uppmärksamhet från nyfikna besökare.

Husvagn & Camping räknade in fyra nya husbilsmärken, nämligen tyska La Strada som tas in av samma firma som också tar in italienska Wingamm, Reimo som visade upp en förseriebil under märkesnamnet Monos och spanska Illusion som visades upp av Solhem Husbilar. Franska Chausson gör ”come back” på den svenska marknaden i år via generalagenten Lindströms husvagnar i Bålsta.

Bland husvagnarna hittade vi tre nya, Kabe Classic med barnkammare och två nya modeller från Adria, Aviva 482 LH och 512 PT. Den sistnämnda fick man med sig hem för 189 900:- inklusive ett tre meter djupt förtält från Ventura.

Bland tillbehören fanns en nytt ”spiketält” eller ny förgård. Det är det i Salabaserade företaget Björkskogs Transportteknik AB som vid sidan av lastbilsskåptillverkningen nu även bygger förgårdar för husvagnar och husbilar.  Lösningarna är kundanpassade i sådan mening att man kan få dörrar och fönster placerade där man som kund önskar.Till byggsatsen, som består av fem element, som golv, väggar och tak hör också tätning mot husvagnen eller husbilen, extra fönster, taklucka, golvvärme belysning, el, förvaringsbox och annat. Kostnaden för cirka sex kvadratmeter vinterisolerad förgård hamnar på cirka 50 000 kronor. Byggsatsen är framtagen i första hand för vinterboende i fjällen men kan självklart också användas om sommaren.  

EP Hydraulics, ett holländskt företag som bygger nivelleringssystem, bland annat till Carthago och Concorde, visade ett system för husbilar och ett för husvagnar. Med en knapptryckning ställer man husvagnen i våg, då hydrauliska stödben på hjulaxeln ställer vagnen i våg i sidled, därefter fälls de hörnmonterade ordinarie stödbenen ner för att ställa vagnen i våg fram/bak och för att säkerställa stabiliteten. Allt sker med el, snabbt och bekvämt. Husvagn & Camping återkommer i ett kommande nummer med mer detaljerad beskrivning av systemet.

Nya husbilsmärken på Kistamässan
Ilusion är den nya prispressade spanjoren på marknaden.
Nya husbilsmärken på Kistamässan
Björkskogs Transportteknik AB bygger ”spiketält” för husvagnar och husbilar.
Nya husbilsmärken på Kistamässan
Kabes nya barnkammarvagn Classic 660 GDL blev en favorit hos de allra minsta och yngsta besökarna.
Rulla till toppen