Ny app förenklar släpkörning

Publicerad: 2013-03-12   Uppdaterad: 2013-03-13

Släpvagnskalkylator heter den nya tjänst som Transportstyrelsen lanserat i dag, den 12 mars 2013 Genom att gå in på ”körkortsportalen” och klicka dig fram till ”släpvagnskalkylatorn” kan du snabbt och enkelt ta reda på om din bil och din släpvagn får köras med den körkortsbehörighet du har. Man kan också hitta släpvagnskalkylatorn på sin internetkopplade...

Släpvagnskalkylator heter den nya tjänst som Transportstyrelsen lanserat i dag, den 12 mars 2013

Genom att gå in på ”körkortsportalen” och klicka dig fram till ”släpvagnskalkylatorn” kan du snabbt och enkelt ta reda på om din bil och din släpvagn får köras med den körkortsbehörighet du har. Man kan också hitta släpvagnskalkylatorn på sin internetkopplade telefon och ta reda på om släpet får dras med den bil och det körkort du har. Utmärkt hjälp till exempel när man tänker hyra ett släp.

Man skriver in bilens och släpets registreringsnummer, och man klickar i rutorna för den körkortsbehörighet man besitter. B, utökad B (kod 96) eller BE. Är vagnen för tung dyker det upp en stilistisk bild på ekipaget men vagnen blir rödfärgad och försedd med ett kryss.

Är däremot behörigheter och vikter på ekipaget inom de ramar och regler som avgör om du får köra ekipaget eller inte, så blir hela ekipaget grönt.

Vagnen blir gul och försedd med en varningstecken om du får köra vagnen men med vissa villkor, till exempel inte lasta den full.

Under bilden kan man klicka in sig i två extra rutor där man får utökad information om varför vagnen är röd eller grön och man får information som visar beräkningsunderlaget.

Det kan till exempel stå så här om vagnen är röd: Bilen får inte dra släpvagnen eftersom släpvagnens tjänstevikt överstiger bilens maximala släpvagnsvikt. (Vagnens tomvikt är högre än bilens max släpvagnsvikt)

Det kan också stå så här om man får köra ekipaget: Du får dra släpvagnen med bilen.

Under ”Beräkningsunderlag” står det att bilen får dra 1 300 kilo och att vagnens totalvikt är 1 100 kilo.

Transportstyrelsen planerar att lägga in den som applikation för smartphone, när det sker är i skrivande stund lite osäkert men det lovas vara snart.

Rulla till toppen