Borgholm populäraste campingkommunen

Publicerad: 2013-05-17   Uppdaterad: 2013-05-22

Färska siffror från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att campingsemestern står stark som svenska folkets semesterfavorit trots det dåliga sommarvädret förra året. Antalet gästnätter på svenska campingplatser år 2012 var 14 miljoner och under sommarmånaderna juni-augusti toppade campingplatserna boendeligan med 46 procent av gästnätterna. Den trend som syns tydligast i statistiken är att allt fler av...

Färska siffror från SCB (Statistiska Centralbyrån) visar att campingsemestern står stark som svenska folkets semesterfavorit trots det dåliga sommarvädret förra året.

Antalet gästnätter på svenska campingplatser år 2012 var 14 miljoner och under sommarmånaderna juni-augusti toppade campingplatserna boendeligan med 46 procent av gästnätterna. Den trend som syns tydligast i statistiken är att allt fler av campinggästerna bor i husbil och stuga.

Dessa siffror visar att antalet gästnätter på svenska campingplatser minskade med 2,8 procent jämfört med året innan. En stor del av minskningen kan förklaras av att de väderkänsliga tältgästerna backade med hela 15 procent. Positivt är att husbilar och stugboende fortsätter att öka, en trend som är stabil från de senaste åren.

– Siffrorna visar tydligt att svensk camping är en produkt som kan trotsa både lågkonjunktur och det sämsta sommarvädret på många år. Gästerna på de svenska campingplatserna växlar upp från tält till stuga eller husbil och kan fortfarande njuta av friheten och servicen på en campingplats men slippa vara utsatta för dåligt väder, säger Lars Isacson, vd SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Den kommun som toppade listan över flest gästnätter på campingplatser under 2012 är Borgholm med nära 802 000 gästnätter. Närmast bakom placerar sig Varberg med drygt 530 000 och Strömstad med drygt 495 000 gästnätter. Därefter hamnar i tur och ordning: Falkenberg, Tanum, Halmstad, Mörbylånga, Sotenäs, Gotland och Piteå.

Rulla till toppen