Campingar brister i elsäkerhet

Publicerad: 2013-05-27   Uppdaterad: 2013-05-28

Farliga installationer och olåsta elstolpar där kontakten är åtkomliga för barn är några av bristerna som Elsäkerhetsverket nämner i sin undersökning av svenska campingplatser.  Under 2012 undersökte Elsäkerhetverket närmare 40 campingplatser runt om i Sverige. De kontrollerade bland annat om elstolpar var låsbara eller inte, undersökte olika elinstallationer och testade jordfelsbrytare. – Det förekommer en...

Farliga installationer och olåsta elstolpar där kontakten är åtkomliga för barn är några av bristerna som Elsäkerhetsverket nämner i sin undersökning av svenska campingplatser.

 Under 2012 undersökte Elsäkerhetverket närmare 40 campingplatser runt om i Sverige. De kontrollerade bland annat om elstolpar var låsbara eller inte, undersökte olika elinstallationer och testade jordfelsbrytare.
– Det förekommer en hel del brister på vissa campingar. Vi har till exempel hittat anslutningssladdar nergrävda i marken fast de inte är avsedda för det, och på en del ställen har campinggästerna själva utfört elinstallationer. Det gäller särskilt säsongscampare, berättar Lars Jansson, elinspektör på Elsäkerhetverket.
En del brister har varit så allvarliga att campingägaren fått ett föreläggande om att åtgärda felen inom en viss tid, och ibland har man fått ta dit en besiktningsman som fått se över hela anläggningen. Oftast är det elstolparna som behöver ses över. De måste gå att låsa och ha petskydd, men även användandet av felaktiga anslutningssladdar är vanligt.
– Det är alltid campinginnehavaren som är ansvarig för elsäkerheten på campingplatsen, men campinggästen måste också använda elstolpar och anslutningar på rätt sätt, säger Lars Jansson.
Den som är ansvarig för campingplatsen är skyldig att regelbundet kontrollera att allt fungerar som det ska enligt det regelverk som finns, och campingens gäster ska ha tillgång till information om hur man hanterar exempelvis elstolpar och anslutningar på ett säkert sätt.
– Det har skett dödsfall i samband med elolyckor på campingplatser, så det är viktigt att reglerna följs och att installationer görs av behörig person även på en camping, säger Lars Jansson.

Samtliga av de campingplatser som Elsäkerhetsverket besökte förra året är anslutna till SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares riksorgansation), men vid uppföljningen som planeras till 2014 kommer även fristående campingplatser att undersökas.

Rulla till toppen