En miljon Volvobilar med automatisk bromsning

Publicerad: 2013-07-09   Uppdaterad: 2013-07-09

I dagarna har Volvo sålt en miljon bilar med automatisk broms som innehåller City Safety-systemet som är standard och fungerar upp till 50 km/h; kollisionsvarning med full autobroms samt fotgängar- och cyklistdetektering med full autobroms. – Enligt flera nyligen publicerade rapporter bidrar vår autobromsteknik till att minska risken för att bli inblandad i en påkörningsolycka...

I dagarna har Volvo sålt en miljon bilar med automatisk broms som innehåller City Safety-systemet som är standard och fungerar upp till 50 km/h; kollisionsvarning med full autobroms samt fotgängar- och cyklistdetektering med full autobroms.

– Enligt flera nyligen publicerade rapporter bidrar vår autobromsteknik till att minska risken för att bli inblandad i en påkörningsolycka bakifrån med över 20 procent säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert på Volvo Car Group.

Att Volvo Cars taktik är effektiv bekräftades nyligen i en studie som genomfördes av försäkringsbolaget Volvia år 2012: Volvobilar utrustade med City Safety är inblandade i 23 procent färre påkörningsolyckor bakifrån än bilar som saknar autobroms.

Folksam visar att City Safety innebär en skademinskning med 64 % för personer i de bilar som blir påkörda bakifrån på vägar där hastighetsgränsen är 50 km/tim. I situationer där City Safety har aktiverats men en krock inte har kunnat undvikas helt minskar skadorna med omkring 40 %.

Framtida Volvobilar kommer att innehålla ytterligare förbättringar av befintliga säkerhetssystem men även nya lösningar. Volvo Car Groups forskning inom autobromsteknik fokuserar även på att göra systemen mer effektiva för nattkörning.

Så här fungerar Volvo Cars nuvarande autobromsteknik: Med standardsystemet City Safety bromsas bilen automatiskt om föraren inte reagerar i tid när framförvarande fordon plötsligt bromsar in eller stannar. Systemet är aktivt vid hastigheter upp till 50 km/tim.

Fotgängar- och cyklistdetekteringen kan känna av såväl fotgängare som cyklister framför bilen; det varnar föraren och applicerar automatiskt full bromskraft om föraren inte reagerar i tid.

Kollisionsvarning med full autobroms är aktivt vid alla hastigheter och kan förhindra en kollision om den relativa hastighetsskillnaden är högst 35 km/tim. Om den relativa hastigheten är högre dämpas kollisionskraften. Bromsarna aktiveras automatiskt om föraren inte reagerar på varningen när risken för påkörning bakifrån med ett annat fordon är överhängande.

Rulla till toppen