Nya regler för dragkrok

Publicerad: 2013-08-21   Uppdaterad: 2013-08-22

Från och med den 1 september i år behöver du inte längre registreringsbesiktiga bilen vid eftermontering av dragkrok. Transportstyrelsens nya regler innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad, inte behöver registreringsbesiktning. Syftet är att förenkla för fordonsägare som monterar en kopplingsanordning på sitt fordon. Regleringen ska också bli...

Från och med den 1 september i år behöver du inte längre registreringsbesiktiga bilen vid eftermontering av dragkrok.

Transportstyrelsens nya regler innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad, inte behöver registreringsbesiktning. Syftet är att förenkla för fordonsägare som monterar en kopplingsanordning på sitt fordon. Regleringen ska också bli tydligare för de organ som kontrollerar fordon, det vill säga besiktningsföretag och polis.

En fördel är att den enskilde fordonsägaren slipper kostnader för registreringsbesiktning. Transportstyrelsen bedömer att förändringen inte påverkar trafiksäkerheten, och att det innebär lägre kostnader för alla berörda.

De nya reglerna gäller för en EU-typgodkänd personbil klass I, när man monterar en typgodkänd kopplingsanordning som är avsedd för fordonet, under förutsättning att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR).

Förändringen gäller även för en lätt lastbil, alltså en lastbil som har en högsta tillåtna totalvikt om maximalt 3500 kilo. De nya reglerna gäller dock inte för husbilar, eftersom de ofta har en mer komplex konstruktion.
Källa: Transportstyrelsen.

Bild: Monterar man en dragkrok på sin bil behöver man inte registreringsbesiktiga den, inte heller kontrollbesiktiga, annat än på ordinarie besiktning.  

Rulla till toppen