Campingfordon trängs med tranorna

Publicerad: 2013-10-04   Uppdaterad: 2013-10-07

Besöksmålen Trandansen och Naturum vid Hornborgasjön ska byggas om för 25 miljoner kronor och en ställplats för campingfordon diskuteras i projektet. Allt fler husbils- och husvagnsentusiaster riktar in vårens första utflykt till trandansen vid Hornborgasjön. Även besökande ornitologer färdas ofta i campingfordon, så att de kan övernatta och titta på fåglar i gryningen. – Antalet...

Besöksmålen Trandansen och Naturum vid Hornborgasjön ska byggas om för 25 miljoner kronor och en ställplats för campingfordon diskuteras i projektet.

Allt fler husbils- och husvagnsentusiaster riktar in vårens första utflykt till trandansen vid Hornborgasjön. Även besökande ornitologer färdas ofta i campingfordon, så att de kan övernatta och titta på fåglar i gryningen.
– Antalet besökare i campingfordon har ökat avsevärt under senare år och det gäller framför allt under trandansen på våren, då vi har runt 150 000 besökare under fyra-fem veckor, säger Anders Bergström, platschef vid Hornborgasjön. Men det stora antalet campingfordon är inte helt oproblematiskt. De tar stor plats och stannar ofta i flera dygn. Vi har därför diskuterat möjligheten att inrätta en mer ordnad ställplats för campingfordon vid Trandansen, som eventuellt ska drivas av en privat aktör. Men inför kommande transäsong i mars-april, så ska vi ta emot campingfordon på samma sätt som tidigare med parkeringsavgift dagtid. Vi kan inte ta betalt för övernattning, eftersom det är förknippat med en del restriktioner med bland annat säkerhetsavstånd mellan uppställda campingfordon, förklarar Anders Bergström.

Nytt blir också möjligheten att betala med Visa- och Mastercardkort i alla de fyra p-automaterna vid Trandansen. Första etappen av ombyggnaden av Trandansen och Naturum skulle inletts denna vinter, men problem med upphandling av byggtjänster har flyttat fram byggstarten till nästa år. Naturum ligger på Fågeludden vid sjöns östra sida, där det finns information, utställning och servering under sommaren. En ny utställning och en ny servicebyggnad med toaletter ingår i projektet.

Trandansen finns vid sjöns södra del och är endast öppen på våren då tranorna rastar där. Även där ska lokalerna rustas upp och en ny toalettbyggnad uppföras. Naturum och Trandansen ägs av Naturvårdsverket, men förvaltas av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Text/foto: Jorry Streipel

 

 

Rulla till toppen