Toyota utvecklar säker teknik

Publicerad: 2013-10-15   Uppdaterad: 2013-10-16

Det nya systemet ska minska både risken för olyckor och miljöbelastningen, och är tänkt att lanseras i mitten av 2010-talet. Toyota har utvecklat ett system som gör att bilen automatiskt anpassar hastigheten till andra bilar. Dessutom övervakas filkörningen. Systemet, Automated Highway Driving Assist (AHDA), innehåller en farthållare där bilar kommunicerar med varandra för att hålla...

Det nya systemet ska minska både risken för olyckor och miljöbelastningen, och är tänkt att lanseras i mitten av 2010-talet.

Toyota har utvecklat ett system som gör att bilen automatiskt anpassar hastigheten till andra bilar. Dessutom övervakas filkörningen. Systemet, Automated Highway Driving Assist (AHDA), innehåller en farthållare där bilar kommunicerar med varandra för att hålla ett säkert avstånd till framförvarande bil, och en körfältsassistans som håller bilen i en optimal position i körfältet Bilen skickar information om fartökning eller inbromsning till bilen bakom som utan fördröjning anpassar hastigheten. Genom att undvika onödiga hastighetsändringar flyter trafiken bättre vilket också påtagligt minskar bränsleförbrukningen vid landsvägskörning. AHDA-systemet tar inte över körningen från föraren, utan är avsett att avlasta bilföraren och därmed minska olycksrisken vid motorvägskörning. Från mitten av oktober ska systemet testas i trafik på Shuto Expressway norr om Toyota City.

Rulla till toppen