I oljelandet Norge säljs – elbilar

Publicerad: 2013-10-22   Uppdaterad: 2013-10-24

I den norska bilmarknadens registreringsstatistik kan man utläsa två anmärkningsvärda detaljer. Dels att det är en ren elbil som toppar säljstatistiken, amerikanska Tesla, dels att ytterligare en elbil ligger med bland topp tio. Bästsäljande bil i Norge under september månad var den amerikanska elbilen Tesla. VW Golf och Toyota Auris som annars ligger i topp...

I den norska bilmarknadens registreringsstatistik kan man utläsa två anmärkningsvärda detaljer. Dels att det är en ren elbil som toppar säljstatistiken, amerikanska Tesla, dels att ytterligare en elbil ligger med bland topp tio.

Bästsäljande bil i Norge under september månad var den amerikanska elbilen Tesla. VW Golf och Toyota Auris som annars ligger i topp har efter att september månad fått se sig passerade. Anledningen till det är flera, en är att Tesla är spännande och enligt många oerhört prisvärd i förhållande till vad den presterar. 0-100 km/tim går på 4,6 sekunder, milkostnaden om man bara räknar elförbrukningen är extremt låg och subventioner från den norska staten gör att bilen körs i bussfil, parkerar (och laddar gratis) på särskilda elbilsparkeringar. En annan är att till exempel en välutrustad Volvo V70 kostar minst lika mycket eller mer.

Rulla till toppen