Eldriven Kia Soul, jolle för husbilen?

Publicerad: 2013-11-12   Uppdaterad: 2013-11-13

Under andra halvan av 2014 lanseras Soul EV. Tekniken har utvecklats genom ett projekt, Kia Ray, som rullat som elbil på vägarna runt Seoul i Korea i två år. Soul EV är den första elbilen från Kia och den drivs av en elmotor på 81,4 kW samt ett 27 kWh litiumjonbatteri (den typ av batterier...

Under andra halvan av 2014 lanseras Soul EV. Tekniken har utvecklats genom ett projekt, Kia Ray, som rullat som elbil på vägarna runt Seoul i Korea i två år.

Soul EV är den första elbilen från Kia och den drivs av en elmotor på 81,4 kW samt ett 27 kWh litiumjonbatteri (den typ av batterier som sitter i våra mobiltelefoner) som ger ett vridmoment på 285 Nm. Bilen skall gå att köra 20 mil på en laddning, full uppladdning i ett vanligt eluttag tar fem timmar men den kan snabbladdas på 25 minuter med en speciell 100 kW laddare.

Priser och övriga tekniska data finns inte tillgängligt än men de som har en husbil torde i elbilen ha en perfekt andrabil. Miljövänlig, billig i drift och tyst är den välkommen i miljöer där husbilen inte är det. Accelerationen är ungefär som en traditionell familjebil, 0-100 km/h tar knappt 12 sekunder och toppfarten är 145 km/tim.

För att förebygga olyckor och på grund av att bilen i stort sett är ljudlös är den utrustad med det artificiella motorljudet Vess ljudsystem (Virtual Engine Sound System). Kia Soul EV bygger på den nya Soul-modellen som introduceras i Sverige våren 2014. Bilen har en helt ny plattform baserad på plattformen för senaste Kia cee’d vilket innebär att nya Soul har längre hjulbas och uppgraderad fjädring. Det har enligt pressmaterialet gett förbättrade köregenskaper och ökat kupéutrymme.

I huvudsak är interiörens komponenter tillverkade av återvunnet och nyutvecklade antibakteriella material. Kia Soul EV;s exakta utseende är inte avslöjad än. Bilen på bilden föreställer nya Soul, den modell som kommer att lanseras under våren 2014. Den har 1 300 kilos dragvikt och fås med diesel eller bensinmotor. Elvarianten får sannolikt inte ens en dragkrok.

Rulla till toppen