Bilister överskattar synen

Publicerad: 2013-11-25   Uppdaterad: 2013-11-26

Många bilförare i Sverige kör i höst- och vintermörkret med långt sämre synskärpa än de tror. Det visar en årlig synundersökning som 2 771 bilister medverkat i. Nio av tio bilister som medverkade vid undersökning ansågs sig ha tillräckligt god syn för att framföra sitt fordon. Facit efter synundersökningen visade något helt annat. Där visade...

Många bilförare i Sverige kör i höst- och vintermörkret med långt sämre synskärpa än de tror. Det visar en årlig synundersökning som 2 771 bilister medverkat i.

Nio av tio bilister som medverkade vid undersökning ansågs sig ha tillräckligt god syn för att framföra sitt fordon. Facit efter synundersökningen visade något helt annat. Där visade det sig att hela 53 procent behövde någon form av synkorrigering och att 15 procent hade en så stor differens mellan glasögonens styrka och vad de egentligen borde ha att de ansågs som direkt trafikfara.

Särskilt bilister över 50 överskattar sin syn. Många kontrollerar bara vart tionde år.

–    Ofta skaffar de som haft felfri syn hela livet ett par färdiga läsglasögon när de blir äldre men glömmer bort att kontrollera om synen på långt också förändrats, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

Att ha problem med både långa och korta avstånd kan påverka synskärpan med minst 30 procent och det innebär konkret att synskärpan börjar bli oskarp redan efter två meter.

Rulla till toppen