Ställplatser i alla kommuner 2020

Publicerad: 2013-12-25   Uppdaterad: 2013-12-27

Riksförbundet Mobil Fritid, RMF, har som vision att alla Sveriges kommuner ska ha en ställplats nära centrum senast om sex år. – Det är ställplatsens läge som är det viktigaste önskemålet för det rörliga friluftslivet, säger Lars Rasmussen, verksamhetschef för Caravan Club of Sweden. Behovet är det samma vare sig man åker husvagn eller husbil...

Riksförbundet Mobil Fritid, RMF, har som vision att alla Sveriges kommuner ska ha en ställplats nära centrum senast om sex år.

– Det är ställplatsens läge som är det viktigaste önskemålet för det rörliga friluftslivet, säger Lars Rasmussen, verksamhetschef för Caravan Club of Sweden. Behovet är det samma vare sig man åker husvagn eller husbil och det är därför vi inom Caravan Club engagerar oss så hårt i den här frågan. Lars Rasmussen menar att det råder en del förvirring om definitionen på ställplats och i ett försök att skapa enighet har RMF tagit fram ett förslag på kriterier kring en ställplats basservice:
*Platsen ska ha ett attraktivt och bra läge.
*Plan yta och tillräcklig bärighet.
*Bör vara väl skyltad med bra hänvisningar.
*Hänvisning till närmaste plats för gråvattentömning med mera.
*Minsta avstånd mellan uppställda fordon i enlighet med MBS:s rekommendationer alternativt lokala brandmyndighetens krav.
*Prisinformation.

RMF:s projekt kring svenska ställplatser har som målsättning att det ska bli lättare för företag, organisationer och andra som vill öppna en ställplats, samt att göra Sverige mer attraktivt för svenska och utländska husbilsresenärer. Visionen är att projektet ska leda till att det finns minst en ställplats i varje kommun senast 2020. Riksförbundet Mobil Fritid bildades 2011 och består idag av Caravan Club of Sweden, Motor Home Club of Sweden, Kabe Husbilsklubb, Laika Husbilsklubb, PR Husbilsklubb, Husbussens vänner, Club Solifer, Dethleffs Club of Sweden, Bürstner Husbilsklubb, Eura Mobil Club of Sweden, Svenska McLouisklubben, MHF Camping Club, Club Knaus Tabbert Group.

Rulla till toppen