Var femte bilist en trafikfara

Publicerad: 2014-04-22   Uppdaterad: 2014-04-23

Sveriges största syntest visar varje år att nästan var femte bilist ser så dåligt att de utgör en direkt trafikfara. Nu finns möjlighet att själv testa sin syn hos Bilprovningen. Genom att erbjuda bilister att testa sin syn i samband med bilbesiktningen vill Bilprovningen och Synoptik uppmärksamma fler på att synen kan ha försämrats. Vid...

Sveriges största syntest visar varje år att nästan var femte bilist ser så dåligt att de utgör en direkt trafikfara. Nu finns möjlighet att själv testa sin syn hos Bilprovningen.

Genom att erbjuda bilister att testa sin syn i samband med bilbesiktningen vill Bilprovningen och Synoptik uppmärksamma fler på att synen kan ha försämrats. Vid misstanke om dålig syn görs en gratis synundersökning i någon av Synoptiks butiker.

Den senaste Synbesiktningen, där 2771 bilister undersöktes, visade att hälften av alla bilister behövde en synkorrigering och att 15 procent såg så dåligt att de utgjorde en direkt trafikfara. Dessutom svarade en av fyra att de bara kontrollerar sin syn vart tionde år.

Därför erbjuder nu Synoptik och Bilprovningen alla bilister att via nya självinstruerande syntavlor själva testa sin syn på Bilprovningens 89 stationer. Vid misstanke om dålig syn görs en gratis synundersökning i någon av Synoptiks butiker.
– Vi har cirka 8 000 bilister på våra stationer varje dag. Vi är övertygade om att syntavlorna kommer att bidra till att öka kunskapen och medvetandet hos bilisterna om synens vikt för ett säkert bilkörande. Att så många bilister är en trafikfara på grund av sin dåliga syn är något vi måste förändra, säger Benny Örnerfors, vd på Bilprovningen.

På Synoptik ser man också allvarligt på den dystra statistiken.
– Att en av fyra bilister väntar hela tio år med att göra en synundersökning är ett stort problem och leder till att vi har bilister som är direkta trafikfaror. Synen förändras gradvis och många märker helt enkelt inte att de ser sämre. Jag hoppas att vi tillsammans med Bilprovningen kan uppmärksamma hur viktigt god syn är säger Roland Olsson, vd på Synoptik.

Rulla till toppen