Farliga attityder om alkohol

Publicerad: 2014-05-07   Uppdaterad: 2014-05-09

Det är för de allra flesta en självklarhet att alkohol och bilkörning inte hör ihop, men oroväckande många anser att det är helt okej att köra bil efter en öl eller ett glas vin. Det kommer fram i en undersökning som Bilprovningen och MHF genomfört. I dag, Trafiknykterhetens dag den 7 maj, berättar Arne Winerdal...

Det är för de allra flesta en självklarhet att alkohol och bilkörning inte hör ihop, men oroväckande många anser att det är helt okej att köra bil efter en öl eller ett glas vin. Det kommer fram i en undersökning som Bilprovningen och MHF genomfört.

I dag, Trafiknykterhetens dag den 7 maj, berättar Arne Winerdal vd på MHF på ett seminarium i Växjö om denna oroväckande och förändrade attityd och han påvisar också hur farligt det kan vara att köra bil påverkad av alkohol.

Tre av tio (29 procent) att det är ok att köra bil efter att ha druckit en öl eller ett glas vin. Det är först efter tre öl eller glas vin som i princip ingen (98 procent) tycker att det är okej att köra.

Var femte förare säger att de har kört eller kör efter alkoholkonsumtion. En av fem (19 procent) uppger sig ha kört bil mindre än två timmar efter alkoholkonsumtion. Så många som tre av tio (27 procent) säger sig ha kört bil tidigt dagen efter att ha varit påverkad av alkohol.

– Varje vecka dödas någon på grund av rattfylleri på de svenska vägarna. Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri. Siffrorna visar att vi fortfarande har mycket opinionsarbete kvar att genomföra innan alla kommer till insikt om att bilen ska stå efter ett enda glas öl eller vin, säger Arne Winerdal.

Fyra av fem (80 procent) tycker att alkolås i bilen är bra fler än varannan tycker  att alla bilar borde ha alkolås, bara 2 procent av de som svarar på enkäten har  bilar är utrustade med alkolås. Fyra av fem (80 procent) är positiva till automatiska nykterhetskontroller, om det vore möjligt. 81 procent tycker också att polisen borde göra fler utandningsprov i trafiken.

Undersökningen kring deltagarnas vanor och attityder gentemot alkohol och trafik  genomfördes på Bilprovningens och MHF:s webbplatser den 15 – 30 april 2014. Den besvarades av sammanlagt 2 140 personer. Hela resultatet finns på Bilprovningens hemsida www.bilprovningen.se/press.

Fakta rattfylleri
– Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.
– En person som har 0,2 promille kan känna sig lätt påverkad eller inte alls.
– Om man druckit en öl eller ett glas vin bör man inte köra bil på flera timmar.
Källa: MHF

Rulla till toppen