Ny Volkswagen Passat

Publicerad: 2014-07-29   Uppdaterad: 2014-08-11

I slutet av året kommer den 8:e generationen av VW Passat. Den har fått mycket nytt, inte minst har den utrustats med ny teknik och trots att bilen bantats har den fått upp till 400 kilo högre släpvikt. För oss som kör med husvagn eller annat släp har den förutom högre maximal dragvikt en intressant...

I slutet av året kommer den 8:e generationen av VW Passat. Den har fått mycket nytt, inte minst har den utrustats med ny teknik och trots att bilen bantats har den fått upp till 400 kilo högre släpvikt.

För oss som kör med husvagn eller annat släp har den förutom högre maximal dragvikt en intressant finess som gör det enklare att backa med släp, Trailer Assist. Systemet ingår i ett paket, Easy Park, som kostar 11 500 kronor extra. Det innehåller en infällbar dragkrok, ett lastnät, en backkamera, en lastrumsmatta, en varningsväst och ParkAssist (bilen parkerar själv).

Trailer Assistt aktiveras med en knapptryckning. Både aktuell styrvinkel och möjliga styrvinklar visas på displayen. Föraren kan bestämma den önskade färdriktningen för släpet genom att använda backspegelns inställningsspak, som i detta fall fungerar som en joystick – allt som föraren sedan behöver sköta är broms- och gaspedalen. Ratten vrids automatiskt. Det är hela tiden möjligt att korrigera kursen med hjälp av backspegelns inställningsspak. Systemet kan enkelt kopplas ur genom att föraren åter trycker på aktiveringsknappen eller gör ett manuellt ingrepp i styrningen. Då bromsas bilen/släpet ned till stillastående. Ekipaget bromsas även automatiskt om föraren överskrider en förutbestämd hastighet.

Till Sverige kommer bilen i tre modellversioner eller rättare utrustningsnivåer. Det är Masters, GT och GTS. Den kommer med sex olika motorer, från 1,4 L bensin på 150 hästar till en 2,0 Liters diesel på 240 hästar. Priserna hamnar mellan 283 000 kronor och 388 000 kronor. Det lägre priset räcket till 1,4 TSI Masters Sedan eller Sportcombi. Det sistnämnda köper man en 2,0 TDI DSG 4Motion GTS Sportcombi för.
Nya Passat är bredare, lägre och kortare än föregångaren. Den är 1,83 m bred (+12 mm), 1,46 m hög (-14 mm) och 4,77 m lång (-2 mm). Bagaget har ökat med 47 liter till 650 liter i Passat Sportscombi.

Rulla till toppen