Dåliga däck ger dålig säkerhet

Publicerad: 2014-08-26   Uppdaterad: 2014-08-26

Just nu pågår det däckrazzior på olika ställen i Sverige. Syftet är att göra bilisterna medvetna om däckens roll för bränsleförbrukning och väggrepp. Vid förra årets razzior hade tre av tio minst ett däck med 3 millimeter mönsterdjup eller mindre. Fler än hälften som körde med slitna däck visste inte om att däcken var slitna....

Just nu pågår det däckrazzior på olika ställen i Sverige. Syftet är att göra bilisterna medvetna om däckens roll för bränsleförbrukning och väggrepp.

Vid förra årets razzior hade tre av tio minst ett däck med 3 millimeter mönsterdjup eller mindre. Fler än hälften som körde med slitna däck visste inte om att däcken var slitna. Sju av tio hade inte heller kontrollerat lufttrycket den senaste månaden eller visste inte när de senast kollade lufttrycket.
Sedan däckrazzior började genomföras för tio år sedan har andelen som kör på olagligt mönsterdjup på minst ett däck nästan halverats.

I år tillkommer även information från Energimyndigheten om energimärkning vid däckrazziorna. Sedan ett par år tillbaka finns en EU-gemensam etikett, som ska hjälpa bilisterna att välja lättrullande däck.
– Däckrazzia är ett utmärkt tillfälle att nå ut till Sveriges bilister om värdet av att välja lättrullande däck. De mest energieffektiva däcken beräknas minska bilens bränsleförbrukning med upp till tio procent, säger Lina Kinning, projektledare på Energimyndigheten.

I går, den 25 augusti 2014 startade en ny period med extra fokus på däcken. Detta är tionde året som däckrazzior genomförs.Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.
Däckrazzia är en samverkan mellan Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschen och Energimyndigheten. Däckrazzior genomförs 2014 i följande län: Västerbotten, Södermanland, Gotland och Västra Götaland.  

Rulla till toppen