Farliga brister på moderna bilar

Publicerad: 2014-12-15   Uppdaterad: 2014-12-15

Fler än var femte svenskregistrerat fordon av årsmodell 2002 eller senare har någon form av avvikelse i bromssystemens elektroniska säkerhetssystem. Avvikelserna har upptäckts i fordon som genomgått en utökad kontrollbesiktning hos Besikta bilprovning, där även kontroll av bilens elektronik har ingått. Att en avvikelse visar sig i bromssystemen kan, enligt Besikta bero på att en...

Fler än var femte svenskregistrerat fordon av årsmodell 2002 eller senare har någon form av avvikelse i bromssystemens elektroniska säkerhetssystem.

Avvikelserna har upptäckts i fordon som genomgått en utökad kontrollbesiktning hos Besikta bilprovning, där även kontroll av bilens elektronik har ingått. Att en avvikelse visar sig i bromssystemen kan, enligt Besikta bero på att en ABS-givare är ur funktion eller att det uppstått ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning, och kan i sin tur leda till att det låsningsfria bromssystemet inte fungerar.

Även avvikelser gällande bland annat motorstyrning, AC, startspärrar och krockskydd upptäcktes. Drygt var tionde bil visade sig ha problem med krockskyddet som reglerar krockkuddar,
– Elektronikfel av den här typen märks oftast inte för den vanlige föraren, men om felen inte åtgärdas kan de få förödande konsekvenser. Krockkuddar som inte löser ut kan vara skillnad mellan liv och död vid en olycka, avslutar Lotta Johansson, säger Lotta Johansson, tekniskt sakkunnig på Besikta.

Tips inför vintern:

  • Gör en elektronikkontroll av ditt fordonäkerhetssystem.
  • Kontrollera bladen på vindrutetorkarna.
  • Fyll på spolarvätska som tål minusgrader.
  • Gör en däckkontroll. Mönsterdjupet på vinterdäck ska enligt lag vara minst tre millimeter. Kontrollera även att däcken är monterade på rätt sätt, felmonterade däck kan innebära ett sämre väggrepp.
  • Bilens ljus är extra viktigt vintertid. Kontrollera att dina strålkastare och lyktor fungerar som de ska, även helljuset, minst en gång i månaden.
  • Se till att ha varningstriangel, liten snöskyffel, reflexväst och varma filtar till hands i bilen om något skulle hända på vägen.
    Källa: Besikta
Rulla till toppen