Snart gäller nya passregler inom EU

Publicerad: 2015-06-25   Uppdaterad: 2015-06-24

Ska du bila i Europa kan det vara läge att skaffa ett nationellt ID-kort, om du inte redan har ett. Från och med 1 juli gäller nationellt ID-kort för resor inom hela EU, även Storbritannien där man tidigare krävt pass. Däremot räcker det inte med körkort, det räknas inte som ”giltig resehandling”. Istället för pass...

Ska du bila i Europa kan det vara läge att skaffa ett nationellt ID-kort, om du inte redan har ett.

Från och med 1 juli gäller nationellt ID-kort för resor inom hela EU, även Storbritannien där man tidigare krävt pass. Däremot räcker det inte med körkort, det räknas inte som ”giltig resehandling”.

Istället för pass kan man använda ett så kallat nationellt ID-kort med smidigt format i ungefär samma storlek som körkortet och kreditkort. Det kan utfärdas på en passexpedition, vilket i de flesta fall är den närbelägna polisstationen.

Nationellt ID-kort är giltigt i fem år och kostar 400 kronor. Ett godkänt ID-kort krävs, exempelvis ett svenskt körkort eller pass, och normalt tar det fem arbetsdagar att tillverka ID-kortet.

Skillnaden mot tidigare är att inom passunionen Schengenzonen har man inte behövt pass för att passera de inre gränserna. Däremot har det ändå krävts giltig resehandling (pass eller ID-kort) i praktiken. oftast efterfrågade av exempelvis hotellpersonal. Från och med 1 juli är dock nationellt ID-kort godkänt som giltig resehandling och det gäller för hela EU, även Storbritannien inklusive Skottland, och Irland (som alla tre är utanför Schengenzonen).

Nästan alla länder inom EU utfärdar nationellt ID-kort till sina medborgare men det sker inte i Danmark, Storbritannien och Irland. EU består idag av 28 länder, en karta över dessa får du som pdf-dokument genom att klicka på länken.

Länder som inte ingår i EU är Norge och Schweiz samt ”mikrostaterna” Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Schweiz godkänner nationellt ID-kort för inresa då man ingår i Schengenavtalet. Av mikrostaterna är det endast Monaco som har hamn och där ansvarar Frankrike för passkontrollen.

För nordiska medborgare gäller dock den nordiska passunionen, vilket gör att vi svenskar kan resa utan pass i Danmark, Finland, Island, Norge och Färöarna.

Rulla till toppen