Så skyddar du dig bäst vid åskväder

Publicerad: 2015-07-16   Uppdaterad: 2015-07-16

SMHI varnar för åska och blxtrar på flera håll i landet. Se till att du själv och ditt hem inte riskerar att skadas när blixtens slår ner. Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år, skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande. De flesta olyckor där människor drabbas sker umhus och i närheten av...

SMHI varnar för åska och blxtrar på flera håll i landet. Se till att du själv och ditt hem inte riskerar att skadas när blixtens slår ner.

Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år, skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande. De flesta olyckor där människor drabbas sker umhus och i närheten av träd, men tack och lov är det mycket vanligare med materiella skador.
– När det åskar ska man helst hålla sig inomhus eller i andra hand sitta i en bil. Och man ska definitivt inte ta skydd mot regnet under ett träd, eftersom blixten söker höga punkter att slå ned i, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Främst är det den allt mer avancerade elektroniska utrustningen som vi har i våra hem som går sönder, men det händer även att hela hus brinner upp. För att slippa oroa dig för ditt hem när du är på semesterär det smart att att installera jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd, som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp. Enligt If beröe de allra flesta skador som förorsakas av blixtnedslag på överspänning när blixten följt el- eller teleledningar in i byggnaden. Det behövs bara en sekunds spänningstopp för att datorn eller tv:n ska förstöras.

 6 tips som minskar risken för olyckor vid blixtnedslag
1. Undvik träd och platser som ligger högt om du måste vistas utomhus
2. Dra ur alla sladdar till dina elektroniska prylar
3. Installera jordfelsbrytare
4. Installera ett åsk- och överspänningsskydd
5. Installera en åskledare som leder ner blixten i marken
6. Säkerhetskopiera alltid viktiga datafiler och digtalala bilder
Källa: If

Rulla till toppen