Polisen varnar för falska parkeringsböter

Publicerad: 2015-08-26   Uppdaterad: 2015-08-26

Den senaste tiden har polisen i Stockholm fått in allt fler anmälningar om falska p-böter. Så här gör du för att kontrollera att dina böter är äkta. ”Polisen – bedrägeri” är en sida på Facebook som varnar allmänheten för olika knep som kriminella använder. Den senaste varningen handlar om falska parkeringsböter, eller felparkeringsavgift alternativt kontrollavgift...

Den senaste tiden har polisen i Stockholm fått in allt fler anmälningar om falska p-böter. Så här gör du för att kontrollera att dina böter är äkta.

”Polisen – bedrägeri” är en sida på Facebook som varnar allmänheten för olika knep som kriminella använder. Den senaste varningen handlar om falska parkeringsböter, eller felparkeringsavgift alternativt kontrollavgift som det egentligen heter.

De falska p-böterna har dykt upp i Hägersten, Johanneshov och Länna men kan förstås förekomma på fler platser i Stockholmstrakten eller i övriga Sverige. Tidigare i år förekom en hel del falska p-böter i Göteborgstrakten.

De böter som anmälts i Stockholm har företaget ”Parkerings­bolaget Sverige AB” som betalningsmottagare med bankgiro 642-3644. Företaget är registrerat i Stockholm och de personer som sitter i styrelsen har även registrerat företaget ”Parkeringsavgift i Sverige AB”, som dock inte har bankgiro kopplat till sig (ännu).

Beloppen på de falska p-böterna har varit på 650 respektive 1000 kronor. Enligt anmälarna har det även förekommit ännu högre belopp. Normalt går felparkeringsavgiften i Sveriges kommuner till Transportstyrelsen med bankgiro 5051-6905. Transportstyrelsen sköter administrationen av parkeringsanmärkningar men inte åt privata parkeringsbolag som används av fastighetsägare.

Polisen uppmanar nu alla att kontrollera noga att felparkeringsavgiften är korrekt. Om bilen stått på kommunal mark är det alltså Transportstyrelsen som ska vara mottagare, med kommunens namn längst upp på lappen. Är det privat mark kan fastighetsägaren anlita ett privat parkeringsbolag, och då är det en ”kontrollavgift”. Man kan även gå till Bangirots hemsida för att se vem som är betalningsmottag.

Rulla till toppen