Så undviker du trafikfarligt ljus på bilen

Publicerad: 2015-10-13   Uppdaterad: 2015-10-14

Fordonsbelysningen kan vara en säkerhetsrisk och är den vanligaste orsaken till att Bilprovningen underkänner personbilar. Här är tipsen som gör dig säkrare i mörkret. Enligt Bilprovningen har glödlamporna en relativt kort livslängd och ljus som har en felaktig inställning riskerar att blända andra trafikanter. Det är några av anledningarna till att Bilprovningen uppmanar alla bilisster...

Fordonsbelysningen kan vara en säkerhetsrisk och är den vanligaste orsaken till att Bilprovningen underkänner personbilar. Här är tipsen som gör dig säkrare i mörkret.

Enligt Bilprovningen har glödlamporna en relativt kort livslängd och ljus som har en felaktig inställning riskerar att blända andra trafikanter. Det är några av anledningarna till att Bilprovningen uppmanar alla bilisster att köra säkrare på vägarna och se över belysningen på sina bilar i tid.

Morgan Isacsson, tekniskt sakkunnig på Bilprovningen, har tagit fram fem tips som gör dig säkrare på vägarna i höstmörkret:
1. Kontrollera att glödlamporna för både hel- och halvljus fungerar. Byt ut originallamporna till godkända tillbehörsglödlampor som avger cirka 100 procent mer ljus vid nästa byte.

2. Kontrollera att positionsljusen fram (vitt eller gult) och bakljusen (rött) fungerar och lyser tillräckligt starkt. Byt till ”Longlife-lampor” som håller längre vid nästa glödlsmpdbyte.

3. Kontrollera att alla blinkerslampor (orangegula) fungerar. Tryck på knappen för varningsblinkers så kan du kontrollera alla lampor samtidigt.

4. Kontrollera att alla lampor för bromsljuset fungerar – och glöm inte bort det extra bromsljuset som är vanligt på nyare bilar.

5. Kontrollera att bilens reflexer (röda) baktill finns och är oskadade.

Regler för fordonsbelysning

* Färd på väg dagtid används varselljus eller halvljus
* I mörker, gryning och skymning, eller vid andra väderförhållanden ska halvljus används
* I dimma eller vid kraftig nederbörd bör dimljus användas istället för halvljus
Källa: Bilprovningen

Rulla till toppen