ZOO stoppas av Transportstyrelsen

Publicerad: 2015-10-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Två nya nummerserier för svenska registreringsskyltar infördes i oktober. Det ger en miljon nya kombinationer, men några har redan spärrats. Fem nya kombinationer kommer att stoppas i samband med införandet av Z och Y som begynnelsebokstav. – Vi gör alltid en bedömning kring olämplighet och denna gång bedömer vi att fem bokstavskombinationer ska undantas vid...

Två nya nummerserier för svenska registreringsskyltar infördes i oktober. Det ger en miljon nya kombinationer, men några har redan spärrats.

Fem nya kombinationer kommer att stoppas i samband med införandet av Z och Y som begynnelsebokstav.
– Vi gör alltid en bedömning kring olämplighet och denna gång bedömer vi att fem bokstavskombinationer ska undantas vid tilldelning av registreringsnummer, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.
Kombinationerna är ZEX, ZPY, ZUG, ZUP och ZOO.

Y och Z är de sista nummerserierna som går att använda i Sveriges nuvarande nummersystem med tre bokstäver och tre siffror. De två nya serierna ger ytterligare cirka en miljon kombinationer, vilket totalt ger drygt 12 miljoner möjliga kombinationer.

Bokstäverna Q, V, Å, Ä och Ö har av läsbarhetsskäl aldrig använts i systemet och totalt 96 bokstavskombinationer är spärrade.

ZOO stoppas av Transportstyrelsen
91 bokstavskombinationer som, tillsammans med de fem nya, inte får användas.
Rulla till toppen