Folksam utser säkraste familjebilarna

Publicerad: 2015-10-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Försäkringsbolaget Folksam har rankat de mest säkra familjebilarna i olika prisklasser och storlekar. Av totalt 623 granskade bilar klarade 64 familjebilar Folksams grundkrav när det gäller säkerhet. Det innebär bästa krocksäkerhet, whiplashskydd och att bilen är standardutrustad med antisladdsystem. Har bilen dessutom autobroms som standard eller tillval får den märkningen Bra val. Eftersom brister i...

Försäkringsbolaget Folksam har rankat de mest säkra familjebilarna i olika prisklasser och storlekar.

Av totalt 623 granskade bilar klarade 64 familjebilar Folksams grundkrav när det gäller säkerhet. Det innebär bästa krocksäkerhet, whiplashskydd och att bilen är standardutrustad med antisladdsystem. Har bilen dessutom autobroms som standard eller tillval får den märkningen Bra val.

Eftersom brister i baksätet har störst betydelse för barn som åker framåtvända, har Folksam granskat säkerhetsutrustningen både i fram- och baksätet och med fokus på barn över fyra år. Tilläggskravet för familjebilar har varit bältessträckare, bälteskraftsbegränsare och sidokrockgardiner. Har bilen dessutom bältespåminnare i baksätet har den klarat högsta säkerhetsnivån.
– Totalt har tolv bilmodeller klarat våra tuffaste familjebilskrav. Eftersom autobroms är ett av kraven så är bilarna i toppen relativt nya. Men flera bilmodeller från Volvo går att hitta, den tidigaste, XC60 redan från 2008. Skoda Superb, Toyota Avensis och ett antal Mercedesmodeller klarar det tuffaste familjebilskravet, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam, i ett pressmeddelande.

12 ”utmärkta” modleler
Mercedes GLA 14-
Mercedes A-Klass 15-
Mercedes B-Klass 15-
Mercedes C-Klass 14-
Mercedes E-Klass 15-16
Skoda Superb 15-
Toyota Avensis 15-
Volvo V40 12-
Volvo S60/V60 10-
Volvo XC60 08-
Volvo S80 11-
Volvo V70 11-
Källa: Folksam

 Se alla Bra val 2015

Tester av dragbilar, husvagnar och husbilar

Rulla till toppen