Så väljer du rätt vinterdäck

Publicerad: 2015-11-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Svenska däckexperter ger sina bästa råd vid köp av nya vinterdäck. Viktigast är att fundera över vilket underlag man kör mest på. Över 1 200 däckåterförsäljare från hela landet har svarat på vad som är viktigast att tänka på när man köper vinterdäck. Svaret är enhälligt: Underlaget.  Den svenska vintern skiljer sig beroende på var...

Svenska däckexperter ger sina bästa råd vid köp av nya vinterdäck. Viktigast är att fundera över vilket underlag man kör mest på.

Över 1 200 däckåterförsäljare från hela landet har svarat på vad som är viktigast att tänka på när man köper vinterdäck. Svaret är enhälligt: Underlaget. 

Den svenska vintern skiljer sig beroende på var i landet man bor. Att köra med fel typ av däck kan få allvarliga konsekvenser på bilens prestanda. Därför ska man alltid välja däck utifrån det underlag man kommer att köra mest på.

Bara tre procent uppger att EU:s däckmärkning är den viktigaste faktorn vid val av vinterdäck, vilket kan bero på att nordiska vinterdäcksegenskaper inte representeras helt rättvisande. Dubbdäck har ingen EU-märkning.

Experternas viktigaste råd inför däckköpet:
Vilket underlag kommer du att köra mest på?
Val av däckvarumärke (premiumdäck ger bäst prestanda och ekonomi i längden).
Däckets dimension (står på däcksidan).
Betyget i tidningarnas tester

Tester i tidningen auto motor & sport:
• Stort vinterdäckstest i nr 22: 12 nordiska dubbdäck och friktionsdäck
• Stort test av friktionsdäck i nr 24: 10 kontinentala vinterdäck 

Köper du vinterdäck över nätet är det visserligen lätt att jämföra priser, men tänk på att du gör valet helt utan hjälp av en fackman och det kan bli fel. En viktig detalj som många näthandlare missar är att välja rätt loadindex på vinterdäcken. Dimensionen är rätt, men däcket är kanske konstruerat för en mindre bilmodell som inte väger lika mycket som en familjebuss eller suv. Loadindex finns markerat på däckets sida med en två- eller tresiffrig märkning. Loadindex (lastindex) förkortas LI.
Undersökning genomfördes av Goodyear.

Vinterdäck
I Sverige är det krav på vinterdäck från 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon, det vill säga även husbilar. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria och ska vara särskilt framtagna för vinterkörning samt vara märkta med M och S.
Det finns olika sätt att ange M och S, exempelvis M+S, M.S, M-S, M&S och Mud and Snow.

Kontrollera även produktionsdatum på däcken. Det finns en fyrsiffrigt nummer som anger veckonummer och årtal, exempelvis 0948, som betyder år 2009 och vecka 48). Ju nyare däck, desto bättre.

Läs mer om däck:
Se över husvagnsdäcken i tid
Dags att byta till vinsterdäck
Dubbat eller odubbat? Välj rätt däck
Dåliga däck ger dålig säkerhet

Rulla till toppen