Bästa bilbarnstolen åker baklänges

Publicerad: 2015-12-08   Uppdaterad: 2015-12-15

 Försäkringsbolaget Folksam har testat bilbarnstolar för barn från nio månader till fyra år och utser en vinnare och sju ”Bra val”. Folksam har testat totalt 17 bilbarnstolar som säljs på den svenska marknaden för barn mellan nio månader och cirka fyra år. Det som utmärker de bästa bilbarnstolarna är bland annat att de gör det...

 Försäkringsbolaget Folksam har testat bilbarnstolar för barn från nio månader till fyra år och utser en vinnare och sju ”Bra val”.

Folksam har testat totalt 17 bilbarnstolar som säljs på den svenska marknaden för barn mellan nio månader och cirka fyra år. Det som utmärker de bästa bilbarnstolarna är bland annat att de gör det möjligt att åka bakåtvänt så länge som möjligt. Små barn är mer sårbara vid en kollision eftersom deras huvuden är mycket större i förhållande till kroppsstorleken, och nackens muskler och ligament inte är fullt utvecklade. Fördelen med en bakåtvänd bilbarnstol är att huvudet bromsas upp tillsammans med resten av kroppen vid en kollision, och belastningen på skalle och nacke är betydligt lägre än i framåtvänd position.

I testet ingick även två stolar som enbart ska användas framåtvända. Den typen av stolar har fått bra resultat i europeiska konsumenttester, men i Folksams test får båda stolarna underkänt.
– Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd men faktum är att dessa två stolar kan medföra livshotande skador vid en svår kollision. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller konsumenttesterna, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Bäst i test
Besafe Izi Plus

Bra val
Axkid Rekid
Axkid Minikid
Besafe iZi Kid X1 i-Size
Besafe iZi Modular RF i-Size
Britax Römer Hi-Way II
Maxi-Cosi Mobi XP
Maxi-Cosi Pearl XP

Folksam avråder från dessa två stolar: Cybex Pallas och Riddy Guardianfix Pro 2

 

Tips för högre barnsäkerhet i bilen
1. Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.
2. Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant
3. Koppla ur krockkudden i framsätet om barnet behöver mer plats för benen och måste sitta där. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.
Källa: Folksam

Rulla till toppen