Svårare att smita från avgift

Publicerad: 2015-12-29   Uppdaterad: 2016-02-02

Varje år förlorar Transportstyrelsen 25 miljoner kronor i obetalda avgifter för vägtrafikregistret. Från 2016 skärps reglerna för indrivning. Trots att vägtrafikregisteravgiften bara är 60 kronor per år och fordon struntar tusentals bilägare att betala avgiften. Omkring 260 000 avgifter per år förblir obetalda. Med Transportstyrelsens påminnelseavgift på 50 kronor innebär det att de gå miste om...

Varje år förlorar Transportstyrelsen 25 miljoner kronor i obetalda avgifter för vägtrafikregistret. Från 2016 skärps reglerna för indrivning.

Trots att vägtrafikregisteravgiften bara är 60 kronor per år och fordon struntar tusentals bilägare att betala avgiften. Omkring 260 000 avgifter per år förblir obetalda. Med Transportstyrelsens påminnelseavgift på 50 kronor innebär det att de gå miste om cirka 25 miljoner kronor varje år.

Hittills har man inte gått vidare med de obetalda avgifterna, men från och med 2016 skärps reglerna och de avgifter som inte betalas i tid kommer att skickas vidare till Kronorfogdemyndigheten.
-Att några inte betalar innebär tyvärr högre kostnader för alla andra. Därför ser vi det som nödvändigt med förändring, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings och ärendestödsavdelningen på Transportstyrelsen.

Vägtrafikregisteravgiften tas ut för de flesta registrerade fordon och ska täcka delar av kostnaderna för att upprätthålla ett aktuellt register över fordon och dess ägare. Normalt betalas en vägtrafikregisteravgift tillsammans med fordonsskatten, nen cirka 1,5 miljoner avgiftspliktiga fordon är avställda eller inte skattepliktiga och får inte årlig fordonsskatt.

Rulla till toppen