Svenskt specialbygge för landslaget

Publicerad: 2016-02-12   Uppdaterad: 2023-04-18

En specialutrustad husbil är en trogen följeslagare under tävlingssäsongen för svenska landslaget i skidåkning. Husbilen, som har namnet Ski Team Sweden X-Country, är byggd av S-Karosser i Dorotea tillsammans med Fiat Professional. Den är utrustad med samvarodel och kök, men är inte tänkt att sova i. Däremot finns både massagebänk och motionscykel, och alla åkare...

En specialutrustad husbil är en trogen följeslagare under tävlingssäsongen för svenska landslaget i skidåkning.

Husbilen, som har namnet Ski Team Sweden X-Country, är byggd av S-Karosser i Dorotea tillsammans med Fiat Professional. Den är utrustad med samvarodel och kök, men är inte tänkt att sova i. Däremot finns både massagebänk och motionscykel, och alla åkare har var sitt skåp där de kan förvara kläder och annan utrustning.
– Vi tävlar ju på ställen som man ofta bara bygger upp för en helg, och då skapar husbilen en trygghet för åkarna. De kan hålla igång mellan heaten med massagebänk och motionscykel och dessutom laga mat och umgås, säger Johan Sares, skidchef i Ski Team Sweden X-Country.

Svenskt specialbygge för landslaget
Husbilen har plats för både massagebänk och motionscykel.

Idén med en specialbyggd husbil fick landslaget redan för tre år sedan och byggde då en första modell som även den baserades på Fiat Professional. Till årets säsong har man tillsammans med Fiat Professional och S Karosser utvecklat idén ytterligare och byggt en helt ny bil. Den har bland annat bättre förvaring, mer utrymme för umgänge och snålare motor.
– Den har tagit omkring 800 och 1 000 timmar att bygga, men nu är den perfekt med egna klädskåp och förvaring för stavarna, säger Ulf Sellgren på S Karosser.

Svenskt specialbygge för landslaget
Alla åkare har egna skåp.

FAKTA
Fiat Ducato Ski Team Sweden X-Country
Chassi: Fiat Professional Ducato 180 Multijet
Motor: 3,0-liters diesel. Max effekt 177 hk, max vridmoment 300 Nm. Automatlåda.
Kaross: Specialtillverkad av S Karosser med ventilerade klädskåp, stavförråd och sociala utrymmen.
Längd/bredd/höjd: 8,65/2,35/3,50 meter.

Rulla till toppen