Ny tjänst för säkrare ägarbyte

Publicerad: 2016-03-01   Uppdaterad: 2016-03-07

Från och med idag blir det både smidigare och säkrare att byta ägare på ett fordon i Sverige. Via Transportstyrelsens nya webbtjänst går registreringen av ett ägarbyte för privatpersoner betydligt snabbare än tidigare. Vid ett köp kan säljare och köpare anmäla ägarbytet direkt på Transportstyrelsens webbplats och ägarbytet genomförs direkt på plats. Fördelen är att...

Från och med idag blir det både smidigare och säkrare att byta ägare på ett fordon i Sverige.

Via Transportstyrelsens nya webbtjänst går registreringen av ett ägarbyte för privatpersoner betydligt snabbare än tidigare. Vid ett köp kan säljare och köpare anmäla ägarbytet direkt på Transportstyrelsens webbplats och ägarbytet genomförs direkt på plats.

Fördelen är att det går snabbare, men det blir också säkrare. Säljarens och köparens körkortsuppgifter kontrolleras innan anmälan genomförs och skulle det visa sig att uppgifterna inte stämmer eller kommer från ett förlustanmält körkort går inte anmälan igenom. Är fordonet noterat som efterlyst i vägtrafikregistret avbryts också processen. När alla uppgifter kontrollerats uppdateras vägtrafikregistret omgående och både säljare och köpare får bekräftat att ägarbytet har genomförts i registret.

Det görs över tre miljoner ägarbyten i Sverige varje år och många utförs av bilhandlare som har datoruppkoppling mot vägtrafikregistret, men i när en privatperson säljer till en annan privatperson görs anmälan oftast skriftligt på fordonets registreringsbevis. Transportstyrelsen tar emot drygt 1,7 miljoner registreringsbevis med skriftliga anmälningar om ägarbyte varje år. Förhoppningen är nu att den siffran ska bli betydligt lägre.

Ägarbyte anmäls via tjänsten ”E-tjänster inom vägtrafik” på Transportstyrelsens webbplats.  Säljaren måste kunna identifiera sig med e-legitimation och både säljare och köpare måste ange sitt körkorts referensnummer och körkortets giltighetstid. .

r.

Rulla till toppen