Ny kampanj mot otydliga lastvikter

Publicerad: 2016-04-04   Uppdaterad: 2016-04-04

Caravan Club uppmärksammar det ökade problemet med lastvikt och kräver ökad tydlighet för kunderna och rimliga krav. I princip har det blivit omöjligt att köra lagligt med en normalstor husbil som har mindre än 300 kilo i lastförmåga. Ändå går det att registrera dem och de är dessutom en av de vanligaste husbilarna i trafik,...

Caravan Club uppmärksammar det ökade problemet med lastvikt och kräver ökad tydlighet för kunderna och rimliga krav.

I princip har det blivit omöjligt att köra lagligt med en normalstor husbil som har mindre än 300 kilo i lastförmåga. Ändå går det att registrera dem och de är dessutom en av de vanligaste husbilarna i trafik, skriver Caravan Club i ett pressmeddelande. Lika illa är det med husvagnar, även om du där har möjlighet att delvis packa i dragbilen.
– Vi måste våga prata om vikt! Frågan om vad våra fritidsfordon väger, och framför allt, hur mycket de får lasta är lite av en tickande bomb. Alla parter, tillverkare, återförsäljare, organisationer och fordonsägare måste dra åt samma håll. Det måste bli tydligt vad köparen får, men också att myndigheterna ställer rimliga krav på den som råkat få överlast i sitt fordon, säger Sven Hansson, riksordförande för Caravan Club. 

En stor del av dagens husbilar är 7,2–7,6 meter långa och får väga max 3,5 ton. Caravan Club menar att såväl tester i facktidningar som Transportstyrelsens registreringsstatistik visar att just dessa bilar ofta har tjänstevikten satt till 3 100–3 300 kilo. Om lastkapaciteten är 300 kilo förväntas det räcka för minst en passagerare, markis, ac, cykelhållare, cyklar, tv, köksutrustning, pallklossar, dator, navigator, backkamera, extra gasolflaska, bränsledunk, hygienutrustning, sängkläder, bäddmadrasser och kläder. Lägger man dessutom till den accepterade felvisningen på plus/minus fem procent på fordonsvikten kan lastkapaciteten minska med ytterligare 160 kilo.

För att uppmärksamma problemet och öka kunskapen bland husvagns- och husbilsköpare har Caravan Club startat en kampanj där målet är att skapa tydliga och begripliga regler för viktklassningen av husbilar och husvagnar.

Rulla till toppen