Nya regler gör tunga husbilar skattebefriade

Publicerad: 2016-04-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Årets nya beräkningsmetod för att fastställa hur mycket skatt man skall betala för husbilar har bjudit på en del överraskningar. En del husbilsägare får lättnader i beskattningen, medan andra blir helt skattebefriade, i fem år. Så här skriver Transportstyrelsen på sin hemsida: ”Personbilar klass II (husbilar) som togs i trafik första gången den 1 januari...

Årets nya beräkningsmetod för att fastställa hur mycket skatt man skall betala för husbilar har bjudit på en del överraskningar.

En del husbilsägare får lättnader i beskattningen, medan andra blir helt skattebefriade, i fem år. Så här skriver Transportstyrelsen på sin hemsida:
”Personbilar klass II (husbilar) som togs i trafik första gången den 1 januari 2011 eller senare beskattas utifrån hur mycket koldioxid de släpper ut. Om det saknas uppgift om fordonets koldioxidutsläpp, fastställs den administrativt genom en särskild beräkningsmetod.”

Denna särskilda beräkningsmetod började gälla den 1 januari i år och det finns parametrar i underlaget som gör att lite tyngre husbilar, runt fem ton, gynnas. Det beror på att bilar med den tyngden och storleken rimligen borde dra mer bränsle och därmed också producera mer utsläpp, men i stället drar de inte mycket mer än en normalstor personbil, det vill säga cirka 10 l /100 km och producerar i runda tal cirka 240 g co2/km. Det gör dem teoretiskt sett till miljövänliga fordon, så vänliga att de i vissa fall blir helt skattebefriade.

Skattebefrielsen sker automatiskt om ditt fordon omfattas av den, så du behöver inte kontakta Skatteverket. Om du ändå är nyfiken på hur skatten räknas ut ser formeln ut så här:
1.    Ta bilens tjänstevikt minus 1372.
2. Multiplicera med 0,0457.
3. Lägg sedan till 95 för ett bensin- eller dieseldrivet fordon. Om fordonet kan drivas med biodrivmedel (till exempel etanol eller gas) lägger du istället till 150.
Formeln ser ut såhär:
95 eller 150 + 0,0457 * (tjänstevikt i kilo – 1372)
Summan berättar hur mycket just din bilmodell får släppa ut i blandad körning. Jämför sedan summan med ditt fordons uppgift för utsläpp i blandad körning i vägtrafikregistret (Se e-tjänst på Transportstyrelsens webbplats.).

Kontrollera din nya skatt här:
https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se

https://mina

Läs mer:
Nya regler för beskattning av husbilar

 Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen