Ökning av husbilsstölder

Publicerad: 2016-06-07   Uppdaterad: 2016-06-07

Antalet stölder av husbilar har ökat senaste tiden och det är främst södra Sverige som är drabbat.  Enligt Larmtjänst har 25 husbilar efterlysts sedan 1 januari i år, varav 10 de senaste veckorna. De flesta stölderna har skett hos återförsäljare i södra Sverige och på ungefär samma sätt Man misstänker att organiserade ligor ligger bakom...

Antalet stölder av husbilar har ökat senaste tiden och det är främst södra Sverige som är drabbat. 

Enligt Larmtjänst har 25 husbilar efterlysts sedan 1 januari i år, varav 10 de senaste veckorna. De flesta stölderna har skett hos återförsäljare i södra Sverige och på ungefär samma sätt Man misstänker att organiserade ligor ligger bakom stölderna.
– Gärningsmännen tar sig in på inhägnade områden, klipper upp staketet och kör ut bilen, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst.

Senaste stölden inträffade natten mellan den 1-2 juni hos en återförsäljare i Åsbro. Då stal man en ny oregistrerad Fiat Sun Living Lido M45 SP. Även denna gång klippte tjuvarna upp staketet och körde ut bilen. Vid samma tillfälle stal man även registreringsskyltar från en annan husbil. Veckan innan stal man  två nya husbilar hos en återförsäljare i Tomelilla.

Även privatpersoner har råkat illa ut och fått sin husbil stulen.
– Det är inte så lätt att skydda sig. Tjuvarna har avancerad utrustning, är snabba och vet exakt hur de ska göra. Men en spårsändare är alltid bra och en rattkrycka av bra kvalitet. Det gäller att göra det besvärligt för dem, så att ta bort en säkring när du lämnar husbilen kan ocks vara effektivt, säger Mats Carlsson.

De husbilar som stulits är nyare halvintegrerade modeller, byggda på Fiat-chassi värda omkring 750 000 kronor. Av de 25 efterlysta bilarna i år har endast tre hittats. Under 2015 stals totalt 75 husbilar varav 35 var återfunna i slutet av året.

 Larmtjänst är en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet. De arbetar även med att stödja försäkringsbolagens utredningsverksamhet avseende oklara försäkringsfall.

Misstänker du att ett fordon är stulet?
Kontrollera fordonet här

 

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen