Lyckade insatser mot husbilsinbrott

Publicerad: 2016-08-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Under sommaren har flera inbrott i husbilar skett på rastplatser längs E6. Polisen har därför gjort flera olika insatser, som nu verkar ha gett resultat.  – Varje sommar brukar vi ha en jämn ström av husbilsinbrott på rastplatser. I år har vi haft flera sådana fall i månaden, men inte fler än vanligt. Det är...

Under sommaren har flera inbrott i husbilar skett på rastplatser längs E6. Polisen har därför gjort flera olika insatser, som nu verkar ha gett resultat.

 – Varje sommar brukar vi ha en jämn ström av husbilsinbrott på rastplatser. I år har vi haft flera sådana fall i månaden, men inte fler än vanligt. Det är framför allt utländska husbilsturister från Tyskland, Holland och Frankrike som har drabbats, säger Göran Gustavsson, inspektör i lokalpolisområde Västra Fyrbodal. 
För att motverka inbrotten har polisen i sommar gjort dagliga stopp på rastplatser och uppmärksammat husbilsresenärer på att inte låta värdesaker ligga synliga, vara noga med att låsa dörrar och undvika att parkera på undanskymda platser.

Det var just vid ett sådant stopp som polisen i mitten av augusti upptäckte en bil med fyra personer, varav en minderårig, som stämde med det signalement som fanns. Man hittade även bland annat stulna kontokort och utifrån polisens interna spaningsarbete och övervakningsfilmer kunde personerna kopplas till andra ärenden i Fyrbodal. Personerna greps i Hogstorp norr om Uddevalla och tre av dem har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för grov stöld.

För att minska stölderna vid rastplatserna har polisen också arbetat förebyggande ihop med andra aktörer. Polisen, Stenungsunds kommun och Trafikverket har till exempel tagit bort buskage för att öka synligheten från vägen vid rastplatsen i Spekeröd samt satt upp hinder så att lastbilar inte ska kunna använda rastplatsen som uppställningsplats. Man har även satt upp informationsskyltar som varnar turister för riskerna.  
– Polisen har dagligen åkt till rastplatsen, delat ut flyers och pratat med dem som parkerat där. Vi kan se en markant minskning av stölderna här, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Enligt polisen förekommer det ibland uppgifter om att gas används för att söva husbilsturister, men det finns varken tekniska eller medicinska belägg för detta. Flera undersökningar har gjorts, och polisen bedömer att sannolikheten för att gas skulle användas vid inbrott är mycket liten.
Källa: Polisen.se

Läs mer:
Så snuvar du husvagnstjuven

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen