Nya regler för täthetskontroll

Publicerad: 2016-09-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Sedan den 1 september i år gäller nya garanti- och leveransvillkor vid köp av nya husvagnar och husbilar. I de nya villkoren, som tagits fram av HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund i samråd med Konsumentverket, nämns bland annat täthetsgarantin. Precis som tidigare krävs det att köparen utför regelbundna täthetskontroller på sitt fordon och på ett fackmannamässigt sätt,...

Sedan den 1 september i år gäller nya garanti- och leveransvillkor vid köp av nya husvagnar och husbilar.

I de nya villkoren, som tagits fram av HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund i samråd med Konsumentverket, nämns bland annat täthetsgarantin. Precis som tidigare krävs det att köparen utför regelbundna täthetskontroller på sitt fordon och på ett fackmannamässigt sätt, men här har reglerna ändrats. Tidigare kunde återförsäljaren bestämma vilket eller vilka företag som skulle utföra täthetskontrollerna för att de skulle vara gratis för köparen. Det villkoret är borttaget. I praktiken kommer vissa köpare att erbjudas gratis kontroller ändå. Återförsäljaren kan visserligen ställa krav på att verkstaden ska vara auktoriserad, men köparen har som sagt inte längre rätt att då få kontrollerna gratis. Täthetsprotokollet ska stämplas av den som utför kontrollen, varefter en kopia skickas till tillverkaren. Återförsäljaren har därmed numera alltid rätt att ta betalt för täthetskontroller, men köparen har i sin tur rätt att välja vilket företag som helst så länge det uppfyller de krav som står i garantivillkoren.

Ur de nya villkoren:
Täthetskontroll ska alltid utföras på ett fackmässigt sätt (innebärande bl.a. att den som utför kontrollen har erforderlig utbildning hur täthetskontroller utförs på fordonet och med av tillverkaren föreskrivet mätinstrument) och i enlighet med föreskrifterna i fordonets servicebok.”

Leveransvillkor 2016

 Garantivillkor 2016

Läs mer:
Viktigt att kontrollera fukten – så går det till 

Rulla till toppen