Borgholm tillåter inte husvagnar på ställplats

Publicerad: 2016-11-10   Uppdaterad: 2016-11-10

I oktober i år meddelades Borgholm Stug och Fiske att de inte får kalla sig ställplats om de tillåter husvagnar. Då räknas de som camping – inte ställplats. När Stephan Bogren, som driver Borgholms Stug och Fiske, nyligen skulle förnya bygglovet för sin ställplats uppmanades han att stryka ordet husvagnar och bara erbjuda plats för...

I oktober i år meddelades Borgholm Stug och Fiske att de inte får kalla sig ställplats om de tillåter husvagnar. Då räknas de som camping – inte ställplats.

När Stephan Bogren, som driver Borgholms Stug och Fiske, nyligen skulle förnya bygglovet för sin ställplats uppmanades han att stryka ordet husvagnar och bara erbjuda plats för husbilar. Enligt Borgholms kommun bedriver man campingverksamhet om både husbilar och husvagnar tillåts på en ställplats, vilket kräver ett helt nytt bygglov. Det tar både tid och kostar mycket pengar, vilket gör att Stephan Bogren i fortsättningen tvingas neka husvagnar att stå på hans ställplats.

Husvagn & Camping tog kontakt med Borgholms kommun för att ta reda på varför det plötsligt blir en camping när en husvagn står på en ställplats.
– Frågan har inte kommit upp tidigare och vi baserar vårt beslut på en policy som antogs 2012. Husvagnar har aldrig kommit på tal när det gäller ställplatser. Man pratade bara om husbilar då och skrev bara husbilar, personbil klass 2 helt enkelt, säger Linda Hedlund, förvaltningschef i Borgoholms kommun.
Att det skulle röra sig om avsiktlig diskriminering av husvagnar eller att man av annan anledning vill förbjuda husvagnar på ställplatser i Borgolms kommun tror inte Linda Hedlund.
– Det är en policy som kommunen har och den måste vi rätta oss efter. Att ändra på det kräver ett nytt beslut av politikerna och det tar tid. Man kan ju väcka frågan och lämna in en skrivelse till politikerna, men det är inget jag som tjänsteman på kommunen kan driva, säger Linda Hedlund.

I grannkommunen Mörbylånga och på landets andra turistö Gotland finns ingen
sådan policy.

Rulla till toppen