Många ”rattsurfar” trots förbud

Publicerad: 2016-12-06   Uppdaterad: 2016-12-06

Var tredje svensk har inte koll på att vi har en lag som reglerar användning av kommunikationsutrustning under bilkörning – och många struntar i den. Kör du i 40 km/tim och tittar ner på mobiltelefonen i två sekunder hinner bilen rulla 22 meter utan att du har koll på vägen. Transportstyrelsen har arbetat med att...

Var tredje svensk har inte koll på att vi har en lag som reglerar användning av kommunikationsutrustning under bilkörning – och många struntar i den.

Kör du i 40 km/tim och tittar ner på mobiltelefonen i två sekunder hinner bilen rulla 22 meter utan att du har koll på vägen. Transportstyrelsen har arbetat med att minska och förhindra så kallad ”rattsurfning” i flera år och genomför årliga kampanjer och undersökningar. I den senaste undersökningen från oktober framgår det att 50 procent av svenskarna pratar i mobilen utan handsfree när de kör. 37 procent uppger att de sms:ar eller använder andra textmeddelandetjänster när de kör.

Trots det är det många som vet eller känner på sig att deras beteende är felaktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt. 24 procent av de som sms:ar och 50 procent av de som pratar utan handsfree samtidigt som de kör anser att det är fel ur trafiksäkerhetssynpunkt.  Sedan 2013 är det förbjudet enligt lag att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam och därmed farlig i trafiken. Undersökningen visar att cirka 30 procent av svenskarna har mycket låg kännedom om lagen.

Rulla till toppen