Full snurr i campingbranschen – Kabe ökar snabbt

Publicerad: 2017-03-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är ingen hemlighet att campingbranschen går som tåget. Försäljningen av nya husvagnar och husbilar har ökat snabbt, det görs stora investeringar i att fräscha upp svenska campingplatser och en viktig trend är att många 40- och 50-talister nu väljer att campa. Att campingbranschen går på högvarv visas inte minst i aktiekursen för Kabe, som ökat...

Det är ingen hemlighet att campingbranschen går som tåget. Försäljningen av nya husvagnar och husbilar har ökat snabbt, det görs stora investeringar i att fräscha upp svenska campingplatser och en viktig trend är att många 40- och 50-talister nu väljer att campa.

Att campingbranschen går på högvarv visas inte minst i aktiekursen för Kabe, som ökat med över 60 procent det senaste året, skriver Placera, som drivs av Avanza Bank. Förra året blev ett rekordår för Kabe och företaget har en 40-procentig marknadsandel för husvagnar.

”Glampingtrenden” är fortsatt het vilket också ökar försäljningen av husbilar. Glamping går ut på att göra camping mer glamouröst och bekvämt. Många unnar sig en lite lyxigare husvagn eller husbil när det är billigt att låna pengar.

”Under 2016 ökade nyregistreringen av husvagnar i Norden med 5 procent, medan den för husbilar ökade med så mycket som 23 procent jämfört med 2015”, skriver Placera.

En annan anledning till att svenska tillverkare lyfter försäljningen är att direktimporterade fordon inte är lika attraktiva längre, med den försvagade svenska kronan.

Rulla till toppen