Present till bilisterna – rekordbilligt bränsle väntar

Publicerad: 2017-06-16   Uppdaterad: 2018-01-09

Lagom till sommar och semester brukar bensinpriset gå upp. Men i år ser det ut att bli det omvända – sänkta priser.

I veckan sänkte flera ledande bensinbolag priserna, bland annat sänkte OKQ8 och Circle K priset på 95-oktanig bensin med tio öre. Riktpriset stannade på 13.82.

Och vad som kan göra sommarbilisterna extra glada är att allt tyder på att priserna kan fortsätta nedåt, ett läge som närmast beskrivs som unikt för att vara den här årstiden.

Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, säger att han under sina 40 år i branschen aldrig sett något liknande.

Det är flera faktorer som fått priset att vända neråt jämfört med toppnoteringen 2012 då priset passerade 15 kronor litern. Det första är att världsmarknadspriset på råolja sjunkit.

”Och det trots en frivillig produktionsbegräsning hos OPEC. Det förklaras med att USA lyckas producera mer i skifferoljefälten än vad man gör i klassiska oljefält”, säger Ulf Svahn på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet till Expressen.

Att oljelagren är rejält fyllda och att dollarn har gått ner pressar ner priset. Dessutom spelar det internationella bensinpriset stor roll.

Enligt Ulf Svahn är det enda som skulle kunna driva upp priset på kort sikt något politiskt som gör att marknaden får hicka. Eller en kraftig väderhändelse liknande orkanen Katrina i Texas 2005.

 

Rulla till toppen