Körkort för utökad B-behörighet ändras 1 juli 2017

Publicerad: 2017-06-28   Uppdaterad: 2018-01-09

Körkortsreglerna kan ju vara något av en djungel om man inte har koll på alla detaljer. För de som ska dra husvagn med en sammanlagd totalvikt på över 3,5 ton gäller behörighet ”Utökad B”, eller B96 som det ibland kallas. Med behörigheten ”Utökad B” får man framföra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt överstiger...

Körkortsreglerna kan ju vara något av en djungel om man inte har koll på alla detaljer. För de som ska dra husvagn med en sammanlagd totalvikt på över 3,5 ton gäller behörighet ”Utökad B”, eller B96 som det ibland kallas.

Med behörigheten ”Utökad B” får man framföra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt överstiger 3,5 ton men inte 4,25 ton.

Om man behöver utöka sin behörighet går det att vända sig till Trafikverket och utföra ett så kallat ”Körprov 96” för att få den utökade B-behörigheten.

Men den skillnad som införs från 1 juli 2017 är att man anger om Körprov 96 gjorts med en bil som har manuell eller automatisk transmission. De som utför provet med en bil som har automatlåda får endast dra vagnar med utökad B-behörighet med bilar som har automatlåda. Då får körkortet koden 78. Men om föraren utför provet med manuellt växlad bil är det fritt fram att köra dragbil med manuell eller automatisk transmission.

Det var under januari 2013 som man införde möjligheten att avlägga körprov för Utökad B med bilar som har automatlåda. Men från och med 1 juli 2017 finns alltså inte denna möjlighet kvar.

Att ta körkort för bilar med automatlåda, så kallat automatkörkort, blir allt mera vanligt. Under de senaste åren har andelen av dessa körkort fördubblats och idag är cirka var tionde körkort ett ”automatkörkort”. Vilken typ av automatlåda det är som bilen har spelar ingen roll, alla bilar utan kopplingspedal anses vara automatväxlade.

Under avdelningen ”onödigt vetande” kan vi notera att det första svenska körkortet utfärdades 1902 till fabrikör Alfred Hahn i Örebro. 1916 kom lagkrav på körkort. Körkort med foto kom först 1917. De gamla körkorten i papper fasades ut under 1973–1976, därefter användes plastade körkort.

 

KÖRKORTSGUIDE

B: Körkortsbehörigheten B ger rätt att köra personbilar/lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3.500 kg. Med vanlig B-behörighet får man koppla ett lätt släp. Släpet räknas som lätt om den sammanlagda totalvikten inte överstiger 3.500 kg, alternativt att släpets totalvikt inte är mer än 750 kg. Om släpet väger mer än 750 kg får inte bilens och släpets totalvikt tillsammans överstiga 3.500 kg. Åldersgränsen för B är 18 år.

B – utökad (B96): Samma förutsättningar som B gäller, med skillnaden att du har rätt att dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4.250 kg. Åldersgränsen för utökad B är 18 år.

BE: BE ger rätt att köra personbilar/lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3.500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3.500 kg. Skillnaden mot B eller utökad B är att BE-behörigheten inte har någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter, som är högst 3.500 kg för B och högst 4.250 kg för utökad B. Åldersgränsen för BE är 18 år.  

ÖVERGÅNGSREGEL: B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996, ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3.500 kg. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet. Du måste då ta behörighet C1 eller C för att få köra bilar med högre totalvikt än 3.500 kg.

ÖVRIGT: Tidigare har det funnits en begränsning om att en släpvagns totalvikt inte får överskrida bilens tjänstevikt. Den begränsningen är borttagen sedan 19 januari 2013.

Källa: Transportstyrelsens information om körkort

 

Rulla till toppen