Bara fyra av tio kontrollerar gasolen i husvagn och husbil

Publicerad

Fram till april 2009 kontrollerades alla fordon med gasolbehållare. Därefter upphörde kontrollen till följd av nya EU-regler. Cirka fem procent underkändes årligen på grund av läckage i gasolutrustningen.

"Följderna av gasolläckage kan bli ödesdigra, inte bara för en husvagns- eller husbilsägare utan för alla kringboende och kanske till och med en hel camping. Därför är det oroväckande att bara fyra av tio väljer att kontrollera gasolutrustningen", säger Benny Örnerfors, vd Bilprovningen.

Statistik från Bilprovningen visar att det under årets första halvår 2017 endast var fyra av tio (40 procent) som genomgick en gasolkontroll.

Underkännandegraden är numera är halverad till 2,45 procent, vilket kan indikera att fordonsparken generellt har förbättrats. En annan förklaring är att bara de mest omsorgsfulla ägarna kontrollerar sina fordon, vilka också ser till att de är i gott skick. Det skulle innebära att det finns ett mörkertal.

Bilprovningen erbjuder gasolkontroll vilken kan utföras i samband med besiktningen eller fristående. Då ingår kontroll av slangar, rörledningar och övriga komponenter samt identifiering av skador, förslitning och sprickor i och under fordonet. Fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras och därefter sker en täthetskontroll av systemet.

Resultatet från kontrollen är endast rådgivande och rapporteras inte till någon myndighet, men Bilprovningen rekommenderar att alla brister åtgärdas innan fordonet används.

Gasolkontrollen kostar 200 kronor hos Bilprovningen.

On
Off

3 kommentarer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1483 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 531 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

  • Husvagn & Camping 2018-03

  • Husvagn & Camping 2018-02

  • Husvagn & Camping 2018-01

  • Husvagn & Camping 2017-12

  • Husvagn & Camping 2017-11