När kollade du gasolutrustningen senast?

Publicerad: 2017-07-04   Uppdaterad: 2017-07-04

Fram till april 2009 kontrollerades alla fordon med gasolbehållare. Därefter upphörde kontrollen till följd av nya EU-regler. Cirka fem procent underkändes årligen på grund av läckage i gasolutrustningen. ”Följderna av gasolläckage kan bli ödesdigra, inte bara för en husvagns- eller husbilsägare utan för alla kringboende och kanske till och med en hel camping. Därför är det oroväckande att...

Fram till april 2009 kontrollerades alla fordon med gasolbehållare. Därefter upphörde kontrollen till följd av nya EU-regler. Cirka fem procent underkändes årligen på grund av läckage i gasolutrustningen.

”Följderna av gasolläckage kan bli ödesdigra, inte bara för en husvagns- eller husbilsägare utan för alla kringboende och kanske till och med en hel camping. Därför är det oroväckande att bara fyra av tio väljer att kontrollera gasolutrustningen”, säger Benny Örnerfors, vd Bilprovningen.

Statistik från Bilprovningen visar att det under årets första halvår 2017 endast var fyra av tio (40 procent) som genomgick en gasolkontroll.

Underkännandegraden är numera är halverad till 2,45 procent, vilket kan indikera att fordonsparken generellt har förbättrats. En annan förklaring är att bara de mest omsorgsfulla ägarna kontrollerar sina fordon, vilka också ser till att de är i gott skick. Det skulle innebära att det finns ett mörkertal.

Bilprovningen erbjuder gasolkontroll vilken kan utföras i samband med besiktningen eller fristående. Då ingår kontroll av slangar, rörledningar och övriga komponenter samt identifiering av skador, förslitning och sprickor i och under fordonet. Fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras och därefter sker en täthetskontroll av systemet.

Resultatet från kontrollen är endast rådgivande och rapporteras inte till någon myndighet, men Bilprovningen rekommenderar att alla brister åtgärdas innan fordonet används.

Gasolkontrollen kostar 200 kronor hos Bilprovningen.

Rulla till toppen