Vägpiraterna fortsätter härja: ”Stanna inte!”

Publicerad: 2017-07-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Sommaren är högsäsong för kringresande vägpirater. Tjuvarna härjar just nu på flera svenska vägar men allra värst drabbad verkar E6:an mellan Malmö och Oslo vara – en sträckning som kallats en ”kriminell pulsåder” av Tullverket. Polisen får in rapporter från Västsverige i princip dagligen, skriver GP. Även Värmland verkar vara drabbat. 2017 är alltså inget undantag – vägpiraterna...

Sommaren är högsäsong för kringresande vägpirater. Tjuvarna härjar just nu på flera svenska vägar men allra värst drabbad verkar E6:an mellan Malmö och Oslo vara – en sträckning som kallats en ”kriminell pulsåder” av Tullverket.

Polisen får in rapporter från Västsverige i princip dagligen, skriver GP. Även Värmland verkar vara drabbat.

2017 är alltså inget undantag – vägpiraterna har försökt lura bilister i flera års tid på svenska vägar. Polisen och Trafikverket har satt in särskilda insatser för att komma åt ligorna, men det är svårt: ligorna har förmåga att förflytta sig snabbt när polisen närmar sig.

Rådet för att i möjligaste mån undvika vägpiraterna är enkelt.

”Stanna inte, larma oss istället”, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till GT.

Vägpiraterna fortsätter härja:
Foto: Polisen

Vägpiraterna har flera olika metoder för att komma över pengar och värdesaker.

Fejkar motorstopp

Piraterna kan stanna vid sidan av vägen och fejka ”motorstopp”. De kan då vinka till andra bilister för att signalera att de behöver hjälp. När bilisten stannat kan vissa ligor agera på ett sätt som bilisten upplever som hotfullt, eller försöka sälja någon vara, som falskt guld.

Lösning: Stanna inte bilen – öppna inte ens rutan. Tyvärr kan det innebära att personer som faktiskt har motorstopp eller soppatorsk blir utan hjälp. Ligorna tjänar pengar på bilister som hellre ger lite pengar än att råka ut för något hotfullt.

Inbrott i husbilar

Piraterna gör också inbrott i husbilar och lastbilar, ofta genom att bryta upp höger framdörr eller skära upp kapellet. Sommaren 2016 drabbades till exempel ett 80-tal husbilsägare av stölder, enligt GP.

Lösning: Parkera på upplysta och välbesökta platser och övernatta helst på en campingplats.


Tre bilister som drabbats

Omringades av gäng. Två personer stannade en bilist utanför Säffle. Plötsligt dök fler personer upp och omringade bilen. Enligt polisen har vägpiraterna blivit mer aggressiva.

”Det upplevs som brottsligt i större eller mindre mån, man blir ju påhoppad på ett sätt som man inte ska behöva bli, men vi vill ju mest ha kontakt med de här männen, höra vilka de är, var de kommer ifrån och identifiera dem”, säger Stefan Wickberg vid polisen i Värmland till Aftonbladet.

Slog på vindrutan. En kvinna stoppades av vägpirater på E18 vid Långserud. Hon öppnade inte dörren och en man slog då på vindrutan med knytnäven. Kvinnan kunde köra vidare utan att piraterna kom över något, enligt NWT.

”De allra flesta människor är skötsamma, vill väl och hjälpa till. Det är precis det de utnyttjar för att komma åt dig”, säger Stefan Wickberg till tidningen.

Lurad av rånare. En man rånades vid E18 i höjd med Sillerud i maj. Han hade stannat för att vila när någon knackade på rutan och skrek på dålig svenska: ”Kom och hjälp mig, min man blöder ihjäl.” När mannen öppnade dörren blev han rånad av tre män, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.


Så känner du igen en vägpirat

Bilarna, som ofta men inte alltid är utlandsregistrerade, står parkerade vid rastplatser eller bensinmackar. De brukar inte sätta upp någon varningstriangel. Tjuvarna skapar en obekväm och aggresiv stämning och kan i vissa fall hota offren. Sedan försvinner vägpiraterna snabbt.

Se upp för vägpirater

Tyvärr är vägpirater i farten igen och lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt…

Posted by Polisen on Friday, June 30, 2017

Rulla till toppen