Skämmande när husvagnen kraschar på motorväg

Publicerad: 2017-07-27   Uppdaterad: 2018-01-09

Den här läskiga olyckan hade kanske kunnat undvikas om vagnen varit packad på rätt sätt. Här får du veta hur du ska packa för att ekipaget rulla stadigt.

Filmen (ovan) visar hur ett husvagnsekipage på en motorväg i USA råkar ut för det värsta tänkbara. Vagnen börjar kränga allt häftigare för att till slut slår runt och nästan drar bilen med sig. 

Vad som är anledningen till just den här olyckan vet vi inte, men en orsak kan vara att viktfördelningen i vagnen är fel. Därför ska du innan du kör en meter kika på filmen (nedan) som tydligt illustrerar hur vikten ska fördelas, för att sedan tänka efter hur du brukar packa – och eventuellt packa om.

I filmen ser vi en liten Mustang (bilen som varje släpvagnsförare med självaktning väljer) dra ett släp med två uppsättningar vikter: en vikt fram och en bak.

När merparten av vikten är koncentrerad framtill är ekipaget stabilt. Inte ens en knuff bak på släpet får bilen eller släpet att reagera nämnvärt.

Men när vikten läggs längre bak generar en liten sidoknuff en kraftfull reaktion. Ekipaget blir nästan omedelbart helt okontrollerbart.

I verkligheten skulle reaktionen förmodligen bli ännu kraftigare, eftersom det inte går att jämföra med en modellbil som rullar stadigt på ett transportband med konstant hastighet där bilens framhjul förblir helt raka. I verkligheten skulle föraren sannolikt börja veva hejvilt på ratten och stampa på bromsen när släpet börjar wobbla, vilket är en mycket olycklig kombination. 

Så ta lärdom från den här demonstrationen och tänk på hur du lastar – annars kan det gå som i filmen ovan.

Rulla till toppen